Rūpes par darbiniekiem – veiksmīgas ražotnes darbības priekšnoteikums

Rūpes par darbiniekiem – veiksmīgas ražotnes darbības priekšnoteikums

Darbs ražotnēs bieži vien ir saistīts ar negadījumiem. Kā gan ražotnei var izdoties izvairīties no negadījumiem 418 dienas pēc kārtas? Vojcehs Szelags (Wojciech Szelag) ir darba drošības un arodveselības speciālists AJ Produkti kokapstrādes rūpnīcā AJFF Polijā. Jau piecus gadus viņa mērķis ir nodrošināt, lai darbinieki darbā justos pēc iespējas labāk un galvenais – drošāk.
Kopš 1996. gada uzņēmums AJ Produkti lielāko daļu koka mēbeļu ražo AJ Furniture Factory, Slupskā, Polijā. Atbilstoši rūpnīcas centieniem ražot ergonomiski projektētas mēbeles, piemēram, rakstāmgaldus ar regulējamu augstumu, rūpnīcas prioritāte arī ir veicināt un veidot ergonomisku un drošu darbavietu saviem darbiniekiem. Ar šo darbu ļoti lepojas Vojciehs Szelągs, kurš ir AJFF arodveselības un darba drošības speciālists.
Wojciech Szelag
Saspringuma radītas traumas ražošanā ir bieža parādība un no tām ir grūti izvairīties. Tomēr Vojcehs skaidri redz tiešu sakarību starp rūpēm par darbiniekiem un uzņēmuma rentabilitāti. Izmantojot piemērotus instrumentus un metodes ir iespējams samazināt negadījumu skaitu darbavietā, tādējādi izvairoties no darba nespējas dienām. Visā rūpnīcā ir pieejami palīglīdzekļi darba atvieglošanai, piemēram, pacelšanas platformas, palešu pacēlāji, kā arī ratiņi un konveijeru lentes. Ja materiālus tomēr nepieciešams pacelt manuāli, ikviens pieliek roku un vajadzīgo ceļ kopīgiem spēkiem.
En fabrik i polen

Rūpīgs risku menedžments un lielāka drošība, izmantojot BBS

Lai pārvaldītu riskus, kas rodas darbavietā, visi potenciālie apdraudējumi un negadījumu riski tiek reģistrēti drošības modulī, un pēc tam tie tiek pārrunāti ar rūpnīcas vadītājiem iknedēļas sanāksmēs.

“Pēc tam mēs izstrādājam pasākumus, lai novērstu šādas un līdzīgas situācijas,” skaidro Vojcehs.
Viņš arī piemetina, ka drošība rūpnīcā ievērojami uzlabojās kopš 2019. gada, kad tika ieviesta BBS, jeb tā saucamā uz uzvedību balstītā sistēma (behavior-based-system), kas cita starpā ietver ražošanas departamenta, administrācijas un ražošanas darbinieku kopīgas pārrunas par nepieciešamiem uzlabojumiem.

 

Vairāk par AJFF vadības metodēm 

 

AJFF rūpnīcas vadītāja Violeta Kovalika (Wioleta Kowalik) drošību un ergonomiku uzskata par ārkārtīgi svarīgu rūpnīcas attīstības komponenti. Viņa kopā ar vadošajiem darbiniekiem nepagurstoši raugās, kādus tehniskus uzlabojumus varētu veikt, lai atvieglotu darbu un vienlaikus samazinātu traumu risku ražotnē. Piemēram, viņa apsver iekrāvēja robota iegādi 2024. gadā, kas samazinātu nepieciešamību celt lielas, nesamontētas mēbeles ar rokām.

Veselīga un droša darba vide no grīdas līdz griestiem

Vojcehs paskaidro, ka vadība saistībā ar iekšējo drošības politiku ir lēmusi netaupīt finanšu līdzekļus darba apstākļu uzlabošanai un augstas kvalitātes individuālo aizsarglīdzekļu iegādei. Darbiniekiem ir pieejams viss nepieciešamais aprīkojums attiecīgo pienākumu veikšanai. Ja darbiniekiem nepieciešami darba apavi ar tērauda purngaliem, darba cimdi vai dzirdes aizsargaprīkojums, tas ir pieejams ražošanas vadītāja birojā, vai arī to var pasūtīt. Visās telpās ir pieejami dozatori ar nelieliem ausu aizbāžņiem, gadījumam, ja tie ir steidzami nepieciešami, turklāt nodaļās, kur jāvalkā drošības ķiveres, tās ir izvietotas tieši pie ieejas.

Krāsošanas nodaļā pašlaik jau aizvadītas vairāk nekā 2000 dienas bez negadījumiem. Tā kā tiek izmantotas tikai krāsas uz ūdens bāzes, tās neizdala spēcīgu smaku telpā, un tās nav tik bīstamas veselībai un videi kā krāsas uz eļļas bāzes. Skaidas un putekļi, kas rodas kokapstrādes procesā, tiek filtrēti no gaisa ar efektīvu ventilācijas sistēmu griestos, kas pieejama visās rūpnīcas telpās.

Ražošanas hallēs lielās teritorijās uz grīdas ir redzamas spilgti zaļas līnijas. Apvienojumā ar satiksmes spoguļiem un barjerām tās skaidri norāda, kā pārvietoties darbiniekiem, lai ievērotu drošu attālumu no autokrāvēju maršrutiem. Dzeltenās līnijas norāda, kur jānovieto materiāli, paletes un preces. Vidē, kas pavisam vienkārši var kļūt juceklīga un bīstama, tiek nodrošināts skaidrs līdzsvars, kur ikvienam un ikkatrai lietai ir sava vieta ražotnes mikrokosmosā.

En fabrik i polen

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.