Biroja aprīkojums ergonomiskai darba vietai

Biroja aprīkojums ergonomiskai darba vietai

Ergonomiskas darbavietas izveidei nepietiek ar augstumā regulējama galda un laba krēsla izvēli. Mūsdienās pieejami dažnedažādi paņēmieni, kā iekārtot ergonomisku darba vidi. Piemērots apgaismojums, ergonomiski paklāji un pareizi izvēlēts attālums no datorlietotāja acīm līdz monitoram – tie ir daži no svarīgiem priekšnosacījumiem, kas jāievēro, ja vēlaties radīt ergonomisku darba vidi. Ieteicams pārdomāti izmantot visas Jūsu darbavietas telpu iekārtošanas iespējas.


Izmantojot tālāk norādītos padomus un paņēmienus, varat optimizēt savas darbavietas iekārtojumu un nodrošināt ergonomiskus darba apstākļus.

Monitors

Novietojiet monitoru rokas stiepiena attālumā no sevis. Skata leņķis nosaka arī to, kā turam galvu. Tāpēc vēlams monitoru novietot tik zemu, lai acis atrastos monitora augšējās malas līmenī, un skatīties uz attēlu nedaudz no augšas – tad galva būs ieņēmusi ergonomisku stāvokli. Veroties lejup, acis atpūšas un tiek mazāk kairinātas. Monitora augstumu var regulēt, izmantojot monitora paliktni.

Datorpele un klaviatūra

Novietojiet peli klaviatūras tuvumā tā, lai roka atrastos tuvu ķermenim un nebūtu izliekta. Mēģiniet nesavērst plaukstas locītvu. Parastajām datorpelēm ir arī alternatīva – ergonomiskās datorpeles. To izmantošana padara ķermeņa kustības saskaņotākas un nodrošina atbalstu plaukstas locītavai. Ieteicams ieviest noteiktas taustiņu kombinācijas bieži atkārtojamu darbību veikšanai.

Apgaismojums

Vājš apgaismojums var izraisīt diskomfortu un sāpes ķermenī, jo pie vāja apgaismojuma ķermenis tiecas ieņemt nepiemērotu pozu, lai labāk saskatītu darba lauku. Galda lampu vēlams novietot galda kreisajā pusē, ja rakstāt ar labo roku, un labajā pusē tad, ja esat kreilis/-e. Tā rakstīšanas laikā izvairīsieties no paša/-s rokas radītas ēnas.

Ergonomisks paklājs stāvošam darbam
Veicot darbu stāvus stāvoklī, svarīgi apgādāt darba vidi ar labu paklāju, lai ķermenī neveidotos lieks saspringums.

Rakstāmgalds

Galdam vajadzētu būt tāda augstuma, lai Jūs varētu pie tā brīvi sēdēt ar atbrīvotiem pleciem un 90 grādu leņķī saliektiem elkoņiem. Sēžot pie pārlieku augsta galda, pleci tiek savilkti augšup un nospriegoti. Savukārt, sēžot pie pārāk zema galda, cilvēkiem ir tendence nokārt galvu, tāpēc kakla un plecu rajonā veidojas saspringums.

Biroja krēsls

Pārliecinieties par to, vai esat pielāgojis/-usi biroja krēslu savam ķermenim, izmantojot visas tajā iebūvētās funkcijas. Sēdeklim būtu jābūt tā iestatītam, lai abas pēdas horizontāli atbalstītos pret grīdu. Tādu stāvokli iespējams panākt, izmantojot ergonomisku pēdu paliktni. Atsēdieties krēslā un nolaidiet sēdekli nedaudz ieslīpi – tas uzlabos asinsriti kājās. Šad un tad vērts krēslu nomainīt ar ergonomisku sedlu krēslu, lai papildus stiprinātu ķermeņa muskuļus un uzlabotu stāju.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.