Atkritumu šķirošana

Atkritumu šķirošana

Šķirojot atkritumus, Jūs palīdzat taupīt gan dabas resursus, gan enerģiju. Tomēr kā panākt, lai ikviens darbinieks uzņemtos atbildību par saviem atkritumiem? „Atrodiet praktisku un modernu šķirošanas risinājumu un panāciet, ka tas tiek pamanīts. Atkritumu šķirošanai jābūt vieglai, pretējā gadījumā cilvēki to nedarīs,” saka Henriks Lindens (Henrik Lindén), atbildīgais par AJ Produkti produktu pārstrādi.

Vai tiešām ir jēga šķirot atkritumus? Pilnīgi noteikti, jo sašķirojot tādus materiālus kā papīrs, plastmasa, stikls un metāls, tos var pārstrādāt jaunos produktos un iepakojumā. Daži priekšmeti mūsu darbavietā var saturēt arī tādas vielas, kas ir toksiskas, kancerogēnas, sprāgstošas vai uzliesmojošas, un radīt nopietnu kaitējumu cilvēkiem, dzīvniekiem un videi. Šādi kaitīgie atkritumi ir, piemēram, baterijas, dienasgaismas lampas, ķimikālijas, nolietoti datori un citas elektroniskās ierīces. „Atkritumu šķirošana ir atbildības uzņemšanās par saviem atkritumiem, kā arī efektīvāka resursu izmantošana,” saka Henriks.

Atkritumu konteineri ar skaidru marķējumu

„Kādas vajadzības ir Jūsu darbavietā? Jums ir jāatrod savam biznesam piemērots atkritumu šķirošanas risinājums, lai darbiniekiem nebūtu nekādu šaubu, ko kur mest,” skaidro Henriks un iesaka izmantot dažādas krāsas. „Mūsu produktu klāstā pieejams viss, sākot ar mazām biroja atkritumu tvertnēm, līdz konteineriem, noliktavu atkritumu maisiem un automātiski izberamiem konteineriem. Izvēlieties sistēmu, kas Jūsu videi ir vispiemērotākā, un pārliecinieties, ka tā ir labi saredzama, lai tiktu lietota.”

Šķirošanas punkti

Svarīgs faktors veiksmīgai atkritumu šķirošanai uz vietas ir padarīt to vienkāršu. Atkritumu šķirošanai nevajadzētu šķist garlaicīgai, bezjēdzīgai vai nevajadzīgi laiku patērējošai. „Ieteicams, lai šķirošanas punkti būtu vairākās vietās, it īpaši, ja Jūsu darbavieta ir plaša. Pirmais solis ir zem katra rakstāmgalda ierīkot mazu atkritumu tvertni tikai papīram. Novietojiet atkritumu tvertni arī pie kopējamā aparāta,” iesaka Henriks.