Izmanto pārtraukumu maksimāli

Izmanto pārtraukumu maksimāli

Kafijas pauze, neliela pastaiga vai saruna ar kolēģi - visi pārtraukumi ir patīkami, bet kāds pārtraukums palīdzēs Tev atgūt enerģiju, spējas un motivāciju? Beiloras Universitātes pētnieki uzskata, ka vislabāk ir ieturēt pauzi no rīta, jo tas var ļoti pozitīvi ietekmēt tavu veselību un darba ražīgumu. Iepazīsties ar mūsu padomiem par ideālo pārtraukumu!

Paņem pauzi no rīta

Beiloras Universitātes zinātnieki Teksasā vienu nedēļu pētīja gandrīz 100 biroja darbiniekus, lai analizētu pārtraukumu ietekmi uz šiem cilvēkiem visas darba dienas garuma. Zinātnieki secināja, ka vislabākais laiks pārtraukumam ir kaut kad rīta cēlienā pirms pusdienām. Cilvēki, kuriem darba pārtraukums bija no rīta, retāk sūdzējās par galvas un muguras sāpēm, vai sausām un nogurušām acīm nekā tie, kuri visu rīta cēlienu strādāja. Beiloras Universitātes zinātnieki arī norāda uz sakarību starp pārtraukumiem, lielāku apmierinātību ar savu darbu un pazeminātu emocionālo nogurumu.

Dažādo un izplāno savu laiku

Vai Tev bieži gadās aizmirst izstaipīt kājas? Ieplāno pārtraukumu! Pētījumi liecina, ka smadzeņu spēja koncentrēties pēc 45 minūšu darba samazinās. Uzstādi modinātāju uz 45 minūtēm un pēc tam apmēram desmit minūtes atpūties - pastaigājies pa biroju, iedzer kafiju vai ūdeni, vai izej laukā. Atceries, ka neliela pauze dod iespēju dažādot savu darbadienu. Ja Tev ir sēdošs darbs, centies pārtraukumā izkustēties. Ja Tev ir fiziski smags darbs, pārtraukumā atpūties. Tāpat dienas gaitā centies vieglus un grūtus darbus darīt pamīšus. Pēc smaga darba uzdevuma atalgo sevi ar kaut ko vieglāku.

3 IETEIKUMI LABĀKAM PĀRTRAUKUMAM

1. Ieturi pauzi no rīta. Pētījumi liecina, ka vislabāk ir ieplānot pārtraukumu no rīta. Tas palielina koncentrēšanās spējas, un tiek uzkrāta enerģija visai turpmākajai darba dienai.

2. Dažādo! Pārtraukumā dari kaut ko tādu, kas atšķiras no ierastā darba režīma. Ja tu visu dienu darbā sēdi, tad vismaz pārtraukumā izkusties. Ja tu visu dienu darbā kusties, tad vismaz pārtraukumā atpūties.

3. Izmanto 45 minūšu noteikumu. Nelielas pauzes darba dienas laikā ir svarīgas, lai uzturētu optimālu enerģijas līmeni. Ik pēc 45 minūtēm ieturi īsu pārtraukumu - pastaigā, padzeries vai izej paelpot svaigu gaisu.

4. IZVĒLIES ERGONOMISKAS BIROJA MĒBELES
Ir pierādīts, ka ergonmsikas biroja mēbeles - ergonomiski biroja krēsli un augstumā regulējami galdi palīdz samazināt fizisko un emocionālo nogurumu un uzlabo koncentrēšanās spējas.