Kā nodrošināt skolotājiem optimālus darba apstākļus

Kā nodrošināt skolotājiem optimālus darba apstākļus

Skolotāji katru dienu izmanto dažādas darba vietas. Pirmā, kas nāk prātā, ir klase vai lekciju zāle. Tiek izmantotas arī sabiedriskās telpas, piemēram, ēdnīca, gaiteņi, rotaļu laukums. Un ir vēl viena veida telpas, kur skolotāji gatavojas mācību stundām un satiekas ar kolēģiem. Mēs runājam par skolotāju istabu. Šeit vēlamies sniegt dažus noderīgus padomus, kā iekārtot skolotāju istabu, lai skolotājiem, kas veic lielisku darbu, būtu nodrošināti vislabākie apstākļi.

Katrā skolā skolotāju istabas izmērs, izvietojums, iekārtojums un atrašanās vieta atšķiras. Neskatoties uz šīm atšķirībām, katrai skolotāju istabai ir jāpilda divas funkcijas – tajā ir jāatvēl vieta mācību stundu un materiālu gatavošanai, kā arī atpūtas zona, kur kolēģi var pasēdēt, aprunāties pie kafijas tases vai paēst pusdienas, ja vēlas. Abas šīs funkcijas ir vienlīdz svarīgas, tādēļ parunāsim par katru no tām.

Ierobežota platība atsevišķās telpās
Atsevišķu telpu izmantošanas trūkums bieži vien ir ierobežotā platība. Parasti šādu telpu izmanto vairāki kolēģi, turklāt katrs skolotājs šajā telpā glabā savus mācību materiālus. Šī iemesla dēļ telpa var izskatīties nekārtīga, un tādēļ var būt grūti koncentrēties darbam.

Mācību materiālu uzglabāšana
Jautājumu, kur uzglabāt mācību materiālus, var ātri atrisināt, izmantojot paplašināmu plauktu sistēmu. Šāda veida novietnei ir dažāda augstuma, platuma un dziļuma sekcijas, kuras var viegli pielāgot katrai telpai individuāli. Izmantojot piederumus, piemēram, atvilktnes un papildu plauktus, var izveidot maksimāli plašu un ietilpīgu novietni. Lai novērstu nekārtīgu izskatu, iesakām izmantot slēgta tipa gala rāmjus un durvis, kas aizsedz skatienam plauktu saturu. Piedāvājumā ir arī dažāda augstuma aizslēdzamie skapji ar aizveramām vai kompaktām, bīdāmām durvīm.

Nepieciešamais sēdvietu skaits
Vai katram skolotājam ir vajadzīgs savs rakstāmgalds, vai varbūt vairāki darbinieki dažādos laikos var izmantot vienu rakstāmgaldu? Arvien biežāk rakstāmgaldu izmanto vairāki kolēģi, un personīgās mantas tiek glabātas mobilā atvilktņu skapītī, kas ir viegli pārvietojams. Tomēr, lai šāda sistēma nekļūtu traucējoša un cilvēkiem nebūtu jāgaida, rakstāmgaldu skaitam ir jābūt pietiekamam.

Praktiski izmantota grīdas platība
Neliels rakstāmgaldu skaits ļauj atbrīvot grīdas platību, bet, novietojot tos gar sienām, tiek atbrīvota telpas vidusdaļa. Šeit var novietot augstumā regulējamu konferenču galdu, kuru var izmantot kā kopīgu darba un tikšanās vietu. Šāds risinājums veicina komandas darbu un palīdz darbiniekiem nomainīt pozu darba laikā. Pie šī galda var novietot krēslus, sedlu krēslus un varbūt pat rakstāmgalda velosipēdu, lai veicinātu kolēģu vēlmi izkustēties.

Atpūta skolotāju istabā
Ja ir pieejama atsevišķa skolotāju istaba, ir svarīgi tajā izveidot patīkamu atpūtas zonu, kurā darbinieki var atvilkt elpu un atgūt spēkus, izdzert tasi kafijas, kopā paēst pusdienas vai noturēt nelielas sapulces. Šajā telpā var nodalīt mazākas, privātākas zonas, izmantojot telpaugus vai brīvi telpā novietojamas starpsienas. Mēbelēm vajadzētu būt viegli pārvietojām, tādēļ dažas no tām var aprīkot ar praktiskiem, bloķējamiem ritenīšiem. Jo īpaši tas attiecas uz balto tāfeli.

Mēbeles dažādām funkcijām
Lai telpu varētu lietot dažādām vajadzībām, tajā ir nepieciešamas dažāda veida mēbeles. Tā vietā, lai izvēlētos standarta lielo stūra dīvānu, kur visi var saspiesties vienuviet, priekšroku iesakām dot nelielām sēdvietu grupām, kas veicina sarunas. Zemāki ēdamgaldi un augstāki bāra gadi ar bāra krēsliem un soliem pusdienu pārtraukumiem, ērti dīvāni un atpūtas krēsli kafijas pauzēm, sarunām un atpūtai. Vissvarīgākais ieteikums: nemēbelējiet telpu, it kā tā būt paredzēta vienai lielai sapulcei. Iekārtojiet to ikdienas vajadzībām!