Par labāku nākotni!

Par labāku nākotni!

Ķimikālijas un toksīni mūsu ikdienā sastopami it visur. Bērnudārzs ir vide, kur mūsu bērni pavada ļoti daudz laika, un pētījumi liecina, ka tieši pirmsskolas izglītības iestādēs ķīmisku vielu saturošu lietu īpatsvars  ir augstāks, nekā citās publiskās iestādēs. Šajā rakstā Jūs atradīsiet dažus vienkāršus padomus, kas palīdzēs atbrīvoties no ķīmisko vielu klātbūtnes bērnudārzos.
 

Ķimikāliju un toksīnu ietekme ir nozīmīga. Ķimikālijas un toksīni slēpjas visās bērnudārza telpās.Toksīnus var atrast visur -  matraču pārvalkos, plastmasas rotaļlietās, tīrīšanas līdzekļos un pat ēdienā.

Datoru, mēbeļu, audumu un rotaļlietu mikro daļiņas lido pa gaisu un uzkrājās putekļos. Bērni spēlējoties, var nonākt ciešā kontaktā ar roteļlietu un mēbeļu toksiski aktīvām vielām, tādēļ viņi ir īpaši neaizsargāti pret šiem piesārņotājiem. Šīs vielas atstāj negatīvu iespaidu uz bērnu veselību un attīstību. Bērniem var parādīties koncentrēšanās grūtības un pat samazināties mācīšanās spējas.


Plastmasas rotaļlietas - bīstamas lamatas

Sāciet ar atbrīvošanos no plastmasas rotaļlietām. Daudzas rotaļlietas satur smagos metālus, ftalātus, svinu un kadmiju. Šīm vielām var būt negatīva ietekme uz bērnu nervu sistēmu un veselību. Izvairieties no rotaļlietām, kurām ir izteikta plastmasas smarža, jo tā nereti ir zīme, ka materiāls satur ftalātus. Izvēloties plastmasas rotaļlietas, izvēlieties  Eiropas Savienībā sertificētas rotaļlietas ar CE marķējumu.

Kvalitātes kontrole matračiem un spilveniem

Matrači, spilveni un rotaļlietas var saturēt liesmu slāpētājus. Matračiem ar plastmasas pārvalku, pārvalks jāmaina bieži, jo nereti tas ir ražots no PVC, kas var saturēt kaitīgos ftalātus. Bērnu rotaļlietas un elektroniku glabājiet kastēs, telpā, kura nav bērnu guļamistaba.

Pareiza uzkopšana

Neuzkoptas telpas slēpj daudz toksīnus un ķīmiskās vielas, jo daudzas no toksiskajām vielām aktivizējas putekļainā vidē. Neaizmirstiet slaucīt un mazgāt grīdas. Tīrot telpu, tiek sacelti putekļi, pārliecinieties, ka telpā neatrodas bērni, kā arī atveriet logus, lai putekļi izkļūtu ārā. Atcerieties iegādāties ziepes, trauku mazgāšanas šķidrumu, mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļus ar ekomarķējumu un bez smaržas, jo spēcīgas smaržvielas un krāsvielas var izraisīt alerģiju.