Kas ir līderība?

Kas ir līderība? Vadītājs un līderis ne vienmēr ir viens un tas pats

Līderība nozīmē darbinieku motivēšanu un organizācijas darbības virziena norādes, gādājot, lai visi strādātu viena mērķa sasniegšanai. Līderība bieži vien ietilpst vadītāja lomā, bet ne vienmēr. Profesijas, kurās nepieciešama līderība, ir projektu vadītāji, uzraudzītāji, komandu vadītāji un skolotāji. Šeit ir runa par dažādiem vadības stiliem un teorijām, kas balstītas pētījumos. Populārākā līderības filozofija laika gaitā ir mainījusies. Uz situāciju balstītas līderības un transformācijas līderības modeļi ir līdzīgi.

Mēs, kā ģimenei piederošs bizness, kas darbojas 21 tirgū, pastāvīgi strādājam pie savas līderības pilnveides. Turklāt mēs jau 45 gadus sadarbojamies ar uzņēmējiem un uzņēmumu vadītājiem, tāpēc mēs tev labprāt palīdzēsim ar darbavietas interjeru un papildināsim tavas zināšanas par līderību.


Ko nozīmē līderība? 

Līderība nozīmē strādāt kopā ar citiem cilvēkiem kopīga mērķa sasniegšanai. Skaidra informācija par vīziju un mērķiem ir būtiska, lai visa komanda vai nodaļa tiektos vienā virzienā, turklāt tas samazina pārpratumu risku. Neatkarīgi no izmantotā modeļa efektīvai vadībai ir svarīga laba komunikācija.

Runa ir ne tikai par to, kas ir jādara, bet arī par to, kā tas ir jādara. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus, jābūt pieejamiem nepieciešamajiem resursiem. Ja trūkst materiālu, speciālo zināšanu, instrumentu vai nedarbojas uzņēmuma IT vide, pat motivētākajai komandai būs grūti paveikt darbu tā, kā gribētos.

Dalīta līderība

Vai uzskati, ka līderību nodrošina viena noteikta persona? Tādā gadījumā padomā vēlreiz. Dalīta līderība ir alternatīva ar vairākām priekšrocībām. Ja līderību nodrošina divi vai vairāki cilvēki, tiek sadalīta slodze, kas vienam cilvēkam var būt par lielu. Iespēja kopīgi diskutēt un risināt grūtus uzdevumus var sniegt gandarījumu, jo, apmainoties domām, vieglāk rodas jaunas idejas.

Lai dalīta līderība nestu augļus, cita starpā ir nepieciešams, lai cilvēki cits ar citu sadarbotos. Kopīgas vērtības veido stabilu pamatu efektīvai sadarbībai. Daudziem var būt mierinoši, ja nav jāuzņemas visa atbildība vienatnē. Viens ne vienmēr ir karotājs, bet nav arī tā, ka divi līderi automātiski ģenerē divreiz labākus rezultātus.

Divas sievietes pie laptopa
Deivids Brejs
Līderība ir ceļojums, nevis galamērķis. Tāpēc līderiem ir izšķiroši svarīgi gādāt par savu un savas komandas izaugsmi! Man ļoti patīk strādāt AJ, jo šeit visiem ir daudz iespēju augt un pilnveidoties.
Dr. Deivids Brejs (David Bray), AJ Products viceprezidents

Hibrīddarba izaicinājumi

Pēc pandēmijas ierobežojumiem un tiem sekojošā darba no mājām hibrīddarbs ir ienācis mūsu dzīvē uz palikšanu. Šīs izmaiņas darba metodēs ietekmē arī līdera darbu. Ja visi darbinieki katru dienu nepulcējas birojā, sociālā mijiedarbība mazinās, un reti kurš pārmij kādu vārdu kafijas pauzēs. Svarīga informācija, ar kuru darbinieki apmainās šādos neformālas tikšanās brīžos, var nesasniegt attālināti strādājošos. Šeit vari izlasīt, ko der zināt par hibrīddarbu.

Kā jau daudzās pārmaiņu situācijās panākumi ir atkarīgi no tā, cik labi organizācija pielāgojas jaunajiem apstākļiem. Mainoties darba apstākļiem, iespējams, ir pienācis laiks pārskatīt savas biroja mēbeles un konferenču zāles. Veidojot digitālās komunikācijas un sadarbības stratēģiju, hibrīddarba vadība var strādāt pat labāk nekā tradicionālā pieeja, kur katru dienu darbā ir ikviens.

Saistīts raksts: Kā pusdienu telpu padarīt par radošu vidi

Vīrietis un sieviete strādā noliktavā

Aktīvi un pasīvi destruktīva līderība

Destruktīvs vadības stils darbiniekiem var būt graujošs. Negatīva un demoralizējoša darba vide var ietekmēt gan darbinieku pašsajūtu, gan viņu darba rādītājus. Aktīvi destruktīva līderība saistās ar pārlieku augstām prasībām un draudiem, reizēm pat dažāda veida sodiem. Pasīvi destruktīva līderība nozīmē, ka līderis nav pieejams, un uzdevumi un atbildības jomas ir neskaidras. Tas darbiniekos rada nedrošību.

Oficiālie un neformālie līderi

Oficiālie līderi ir vadītāji, projektu vadītāji un uzraudzītāji. Priekšnieka, kuru organizācija ieceļ par vadītāju, uzdevums ir virzīt darbu uz priekšu, iesaistot un motivējot darbiniekus.

Neformālajiem līderiem nav oficiāla līdera amata, tomēr tie būtiski maina atmosfēru darbavietā. Ietekmējot kolēģu viedokļus un rīcību, viņi var panākt zināmu slēptu varas pozīciju. Sliktākajā gadījumā tas var novest pie terorizēšanas un negatīvām intrigām. Lai neveidotos neformāla līderība, nepieciešama skaidra un labi funkcionējoša oficiālā vadība.

Kādam jābūt labam līderim?

Ir pierādījies, ka pastāv efektīvi līderības veidi, kas ļauj darbiniekiem justies labi un demonstrēt labu sniegumu darbā. Šie četri padomi var palīdzēt attīstīt un uzlabot līderību.

  • Vienmēr esi pozitīvs, runājot par mērķiem un vīzijām. Entuziasms ir lipīgs.
  • Rādi piemēru darbavietā, esi tāds līderis, kādam pats vēlētos sekot.
  • Parādi, ka tev rūp savi darbinieki, un novērtē viņu pūles.
  • Rosini inovatīvu domāšanu, lai veidotu radošu vidi.

Vadībai jānodrošina piemēroti apstākļi

Vadītājam, kuram nav nodrošināti piemēroti apstākļi darba veikšanai, būs grūti būt labam vadītājam, lai cik piemērots cilvēks viņš arī nebūtu. Projekts „Chefios” bija Gēteborgas Universitātes un vairāku Zviedrijas rietumu pašvaldību sadarbības projekts, kas galvenokārt koncentrējās uz vadības darbu pašvaldību administrācijās. Rezultāti cita starpā liecināja, ka pastāv konkrēti apstākļi organizācijās, kas ietekmē vadītāju darbu.

  • Skaidra un definēta vadības loma.
  • Darbinieku skaits uz vienu vadītāju.
  • Piekļuve labi pielāgotiem administratīvā atbalsta resursiem.
  • Forumi dialogam par budžetu, darbiem un personāla jautājumiem. 

Ar ko vadītājs atšķiras no līdera?

Termini vadītājs un līderis nav sinonīmi, lai gan vadītājs var būt arī līderis. Tad kāda ir atšķirība? Tālāk sniegtas dažas vispārīgas atšķirības. Tas, kādi pienākumi ir iekļauti vadītāja lomā dažādās darbavietās un organizācijās, var atšķirties, tāpat kā vadītāja amati.

Līderis:

  • Koncentrējas uz savu un darbinieku izaugsmi
  • Motivē savu komandu
  • Vada un virza darbu uz priekšu
  • Iedvesmo patstāvīgam darbam
  • Strādā ilgtermiņā 


Vadītājs:

  • Ieņem oficiālu amatu
  • Organizācijā ir īpaša autoritāte
  • Uzņemas atbildību par personālu
  • Uzņemas atbildību par budžetu
  • Pieņem izšķirošus lēmumus 

Dažādi vadības stili

Piedāvājam septiņu parasto vadības stilu piemērus. Ir labi pārzināt dažādas metodes, jo ne visas organizācijas ir vienādas. Tas, kas der vienam uzņēmumam, citam var būt pilnīgi nederīgi. Galvenais ir atcerēties, ka cilvēki ir personības, un tas attiecas gan uz vadītāju, gan darbiniekiem.

  • Aktīvā līderība – ātrums: aktīvs līderis dod saviem darbiniekiem brīvību un atbalsta viņus iniciatīvas izrādīšanā un savu lēmumu pieņemšanā. Aktīva līderība koncentrējas uz pielāgošanos straujām pārmaiņām. Tas rada vidi, kas veicina radošumu un novatorismu. 
  • Koučinga stila līderība – mentors: koučinga stila līderis palīdz darbiniekiem pilnveidot savas prasmes un veikumu, sniedzot atgriezenisko saiti, uzdodot jautājumus un piedāvājot padomus. Līderis mudina darbiniekus uzņemties atbildību par savu izaugsmi. 
  • Līderība atkarībā no situācijas – balstīta uz vajadzībām: līderis pielāgo savu rīcību konkrētajiem apstākļiem pašreizējā situācijā. Līderība atkarībā no situācijas var būt līdzsvars starp autoritatīvu vadības stilu un uzdevumu deleģēšanu atkarībā no vajadzībām konkrētajā situācijā.
  • Transformācijas līderība – pārmaiņas: šis vadības stils ietver organizācijas vai uzņēmuma pašreizējā stāvokļa apstrīdēšanu un pārmaiņas. Transformācijas līderis ar skaidru redzējumu var mudināt organizāciju pieņemt inovatīvāku un progresīvāku pieeju tās darbībā.
  • Izglītojoša līderība – skolotājs: izglītojošs līderis darbojas kā pedagogs, palīdzot saviem darbiniekiem attīstīt jaunas prasmes un zināšanas. Izglītojošā līderība ietver paskaidrošanu darbiniekiem, kas no viņiem tiek prasīts un kā sasniegt izvirzītos mērķus. 
  • Uz uzticību balstīta līderība – uzticēšanās: Uz uzticību balstītai līderībai būtiski jēdzieni ir drošība, atbildība un brīvība. Šajā gadījumā līderis rada vidi, kur darbinieki jūtas droši un uzticas līdera lēmumiem un norādēm. Darbiniekiem ir uzticēta liela atbildība un brīvība, un līderis par viņiem izrāda patiesu interesi un rūpes. 
  • Harizmātiska līderība – vizionārs: harizmātiskie līderi rada entuziasmu savos darbiniekos, mudinot viņus sekot vīzijai un mērķiem, un vada viņu darbā uz tiem. Harismātiskā līderība balstās uz līdera personību un harismu, kas iedvesmo un motivē darbiniekus.

BUJ

Darbinieku iesaiste nozīmē aktīvāku un atbildīgāku darbinieku lomu darbavietā.
Uzraudzītājs (supervisor) vada un sadala uzdevumus, bet parasti viņam nav ar personālu saistītu pienākumu, jo to dara vadītājs.
Lai darbotos kā labs līderis, nepieciešamas zināšanas tādās jomās kā finanses, pieņemšana darbā, darba tiesības un darba vide. Svarīgas ir arī personiskās īpašības, piemēram, labas komunikācijas prasmes.
Pastāv plašs līderības filozofiju klāsts, dažas no izplatītākajām ir aktīvā, koučinga stila, izglītojošā, transformācijas, uz situāciju balstītā, uz uzticēšanos balstītā un harismātiskā līderība.
Mainīgā vidē var būt piemērota transformācijas līderība ar skaidru redzējumu vai aktīvu vadību, kas koncentrējas uz pielāgošanos un straujām pārmaiņām. Pārvaldības posmā uz uzticēšanos balstīta līderība var veicināt motivāciju un apņemšanos. Un ne mazāk svarīgi, ka līderība ir saistīta ar personīgo īpašību izmantošanu konkrētam vadības stilam, ko pastāv līderis.
Mainīgā vidē var būt piemērota transformācijas līderība ar skaidru redzējumu vai aktīvu vadību, kas koncentrējas uz pielāgošanos un straujām pārmaiņām.
Pārvaldības posmā uz uzticēšanos balstīta līderība var veicināt motivāciju un apņemšanos. Un ne mazāk svarīgi, ka līderība ir saistīta ar personīgo īpašību izmantošanu konkrētam vadības stilam, ko pastāv līderis.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.