Transformācijas līderība

Transformācijas līderība

Transformācijas līderība ir līderības teorija, kurā līderis un komanda sadarbojas, neņemot vērā savas tiešās personiskās intereses un ieguvumus. Kad konstatēta pārmaiņu nepieciešamība, transformācijas līderis rada vīziju, kā virzīt šīs pārmaiņas gan sev, gan darbiniekiem. Transformācijas līderis ir aizrautīgs, iedrošinošs un kalpo par iedvesmu un paraugu saviem darbiniekiem.

Mēs, kā ģimenes uzņēmums, kas darbojas 21 tirgū, pastāvīgi strādājam pie savas līderības pilnveides. Turklāt mēs jau 45 gadus sadarbojamies ar uzņēmējiem un uzņēmumu vadītājiem, tāpēc mēs tev labprāt palīdzēsim gan ar darbavietas interjeru, gan paplašināsim tavas zināšanas par līderību, piemēram, transformācijas līderību.


Kas ir transformācijas līderība?

Transformācijas līderības teoriju 20. gadsimta 70. gadu beigās izstrādāja Džeimss Makgregors Bērnss, un tās pamatā ir ideja, ka iedvesmojošs līderis motivē darbiniekus strādāt kopīgu mērķu sasniegšanai. Veidojot uzticēšanos un darbojoties kā paraugam, līderis veicina drošu darba vidi, kur katrs darbinieks tiek mudināts pilnveidoties un uzlabot savu sniegumu. Makgregors Bērnss apgalvoja, ka „līderi un sekotāji palīdz viens otram virzīties uz augstāku morāles un motivācijas līmeni.”

Bernards M. Bass 20. gadsimta 80. gados attīstīja šo modeli tālāk, formulējot četrus elementus, kurus tagad var uzskatīt par transformācijas līderības pamatu.

Četri transformācijas līderības elementi:

  • Paraugs: līderis kļūst darbiniekiem par uzticamu morāles paraugu, rādot labu piemēru un dzīvojot saskaņā ar savām vērtībām.
  • Iedvesmojoša motivācija: līderis iepazīstina ar skaidrām vīzijām un mērķiem, kas motivē un iedvesmo, palīdzot darbiniekiem saskatīt, kā viņi piedalās lielāku mērķu sasniegšanā.
  • Intelektuāla stimulācija: līderis mudina darbiniekus pašiem nākt klajā ar savām idejām par veicamajām pārmaiņām, lai sasniegtu izvirzītās vīzijas.
  • Individuāla pieeja: līderis izrāda patiesu interesi par saviem darbiniekiem un viņu mērķiem. Līderis arī rūpējas par to, lai darbiniekiem būtu atbilstošas prasmes sava darba veikšanai un attiecīgi viņi justu vajadzīgo motivāciju.

Motivācija caur pašnoteikšanās teorijas prizmu

Pašnoteikšanās teorija (Self-determination theory, SDT) ir psiholoģijas teorija par cilvēka motivāciju, labklājību, personības izaugsmi un to, kā šos faktorus ietekmē mūsu vides apstākļi. Tā nosaka, ka cilvēki dabiski tiecas pēc attīstības, izaugsmes un optimālas darbības. Pašnoteikšanās teorija koncentrējas uz trim psiholoģiskām pamatvajadzībām: patstāvību, kompetenci un iesaisti. Tā arī izšķir divus galvenos motivācijas veidus: iekšējo motivāciju un ārējo motivāciju.

Transformācijas modeļa un pašnoteikšanās teorijas kombinācija ir labs veids, kā apvienot četrus transformācijas līderības elementus un motivēt savus darbiniekus.

Šeit lasi vairāk par konstruktīvu kritiku.

Darbinieki pie konferenču galda

Transformācijas vai pseidotransformācijas līderība?

Var būt grūti atšķirt transformācijas līderi no pseidotransformācijas līdera. Tā kā šis modelis balstās uz līderi, kas nemeklē personīgo labumu, līdera rakstura īpašības ir ārkārtīgi būtiskas, lai līderības stils būtu patiesi transformējošs. Ārēji varētu šķist, ka pseidotransformācijas līderi virza nesavtīga tiekšanās pēc uzņēmuma un darbinieku labuma, taču tas pēc būtības nenozīmē, ka iekšējā motivācija jeb mērķis ir tieši šāds.

Priekšrocības un trūkumi

Tāpat kā visām līderības teorijām arī transformācijas līderībai ir gan pozitīvi, gan negatīvi aspekti. Tā nav piemērota ikvienam darbiniekiem un ikvienai darbavietai.

 

Transformācijas līderības modelim ir vairākas priekšrocības gan individuālā, gan organizācijas līmenī:

  1. Lielāka iesaiste: transformācijas līderība var radīt lielāku iesaisti, veicināt darba morāli un komandas garu, jo tās mērķis ir palielināt darbinieku iespējas un motivāciju.
  2. Palielināts radošums: rosinot atvērtu prātu un radošu domāšanu, transformācijas līderība var radīt jaunas idejas un risinājumus.
  3. Uzlaboti darba rezultāti: transformācijas līderi var iedvesmot darbiniekus pārsniegt pašu cerības, kā rezultātā var uzlaboties sniegums. 


Neskatoties uz daudzajām priekšrocībām, transformācijas līderībai var būt arī negatīvās puses:

  1. Laikietilpīga: transformācijas līderība var būt laikietilpīga, jo tā prasa, lai līderis aktīvi iesaistītos katra atsevišķa darbinieka izaugsmē un mērķos.
  2. Struktūras trūkums: transformācijas līderība var novest pie straujām pārmaiņām un skaidru vadlīniju trūkuma, kas darbiniekiem var radīt neskaidrības, neizpratni un stresu.
  3. Pārmērīga optimisma risks: transformācijas līderi dažkārt var būt pārlieku optimistiski un pārāk zemu novērtēt riskus, kas var būt par iemeslu sliktiem lēmumiem ar negatīvām sekām. 
Vīrietis un sieviete pie galda

Kopsavilkums:

Transformācijas līderība, ko izstrādājis Džeimss Makgregors Bērnss, ir līderības metode, kur līderi un darbinieki strādā kopā, noliekot malā savu personīgo ieguvumu, lai radītu pārmaiņas un sasniegtu kolektīvos mērķus. Līdera uzdevums ir iesaistīt, iedrošināt un dot iespēju saviem darbiniekiem gan individuāli, gan kā grupai. Transformācijas līderības pamatā ir četri elementi: būt par paraugu, sniegt iedvesmojošu motivāciju, piedāvāt intelektuālu stimulāciju un izrādīt personīgu interesi.

Šeit Tu vari lasīt vairāk par līderību.

BUJ

Transformācijas līderība ir efektīvs veids, kā panākt, lai darbinieki justos iesaistīti un pilnībā izmantotu savu potenciālu, jo modelis veicina personības attīstību un komandas garu. Tāpēc šis modelis ir piemērots lielākajai daļai darbavietu, kurās var atļauties šāda veida vadību. Tomēr tā negarantē ātrus panākumus, jo šis ir vadības stils, kam nepieciešams nepārtrauks darbs ilgtermiņā.
Transformācijas līderis par prioritāti izvirza darbiniekus un galveno uzmanību pievērš viņu labo īpašību izcelšanai un iesaistes veicināšanai. Darījumu līderis izmanto atlīdzības vai sodus atkarībā no tā, kā darbinieki veic savus uzdevumus.
Džeimss Makgregors Bērnss (1918-2014) bija amerikāņu vēsturnieks, politologs un autors, kurš sarakstījis vairākas grāmatas, tostarp grāmatu „Līderība”, kurā apkopotas viņa teorijas par līderību.
Bernards M. Bass (1925-2007) bija amerikāņu profesors un pētnieks, kas lielākoties pazīstams ar savu darbu līderības pētniecībā. Dodoties pensijā, viņš bija visvairāk citētais līderības pētnieks pasaulē.
Līderis darbojas uzmundrinoši un ieinteresēti iesaista darbiniekus gan viņu pašu izaugsmē, gan darba attīstībā.
Attīstības līderība ir līderības modelis, kas pēc pētnieku domām balstās uz transformācijas līderību. Abi modeļi ir vadības stili, kas vērsti uz pozitīvu pārmaiņu radīšanu organizācijā un darbinieku izaugsmes un pilnveidošanās veicināšanu. Attīstības līderība ir Zviedrijas bruņoto spēku līderības modelis.
Amerikāņu psihologi Edvards L. Deci un Ričards Raiens.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.