Esiet aktīvi, jūtieties labi un apbalvojiet sevi!

Esiet aktīvi, jūtieties labi un apbalvojiet sevi!

Vai jūsu sirdsapziņa sarosās, ja paņemat vēl vienu cepumu pie kafijas pēc ilgas sēdēšanas visas dienas garumā? Ir viegli nodomāt, ka kompensēsiet to vēlāk ar sporta nodarbību. Tomēr reizēm došanās uz sporta zāli pēc garas darba dienas nav tā iedvesmojošākā doma, un mēs nodarbības pārtraucam. Vai tas nozīmē, ka nedrīkstat panašķoties? Protams, nē! Tādēļ, ka pastāv dažādi triki, kā veikt ikdienas aktivitātes pat biroja darba laikā.

Piecelieties kājās

Augstumā regulējamie galdi ir ideāli piemēroti cilvēkiem, kas strādā birojā. Ja parasti visu dienu pavadāt sēžot, galda pacelšana augstāk un piecelšanās kājās radīs milzu atšķirību.
Pastāvēšana kājās var palīdzēt atbrīvoties no muguras sāpēm. Sēžot mugura izjūt spiedienu, bet pieceļoties šis spiediens samazinās. Jūsu pleci automātiski atliecas atpakaļ, un poza ir pareizāka. Piecelšanās palīdzēs arī ceļgaliem, jo tie ātri vien kļūst stīvi. Kustības tam ir labākās zāles. Strādājot kājās, jūs varat veikt vienkāršus vingrinājumus, saliecot ceļus un citas locītavas.

Lielbritānijā veikts pētījums apliecina, ka cilvēki, stāvot kājās, stundā sadedzina vidēji par 50 kalorijām vairāk, nekā sēdošie. Stāvot kājās trīs stundas katru darba dienu, jūs nedēļā sadedzināsiet 750 kalorijas, bet gada laikā tās būs jau 30 000 kalorijas. Šis skaits apmēram pielīdzināms 10 maratoniem un 2 kilogramu zaudēšanai. Tas nozīmē, ka bez sirdsapziņas pārmetumiem nedēļas nogalē varat notiesāt 200 g šokolādes tāfelīti.

Dodieties tālāk

Visefektīvākā ir aktivitāšu maiņa darba dienas laikā. Ja vēlaties aktīvākas kustības, ne tikai  piecelties un apsēsties, aicinām izmantot pie rakstāmgalda novietojamo skrejceliņu vai velosipēdu.

Eksperti apgalvo, ka mums katru dienu vajadzētu nostaigāt 10 000 soļu, kas apmēram atbilst 7 kilometriem. Vai šis skaits šķiet nesasniedzams, jo katru dienu astoņas stundas strādājat birojā? Piedāvājam citu iespēju: pusotra stunda uz velosipēda ir vienlīdzīga 10 000 soļiem! Minot pedāļus 45 minūtes jūs sadedzināsiet apmēram 196 kalorijas, kas atbilst 5 šokolādēm.

Pastaigas labākai veselībai

Atšķirībā no riteņbraukšanas pastaigas ir ķermeņa svara aktivitāte, kas stiprina kaulus, cīpslas un saites. Fiziskā aktivitāte samazina stresa vielu kortizolu, un vienlaikus veicina labo, dabīgo vielu izdalīšanos asinīs. Tādēļ pastaigas dara laimīgu. Tās palīdz attīstīties jaunām smadzeņu šūnām un uzlabo smadzeņu komunikatīvās funkcijas. Tāpat arī uzlabojas imūnsistēma.

Jūs varat iegūt ļoti daudz, vienkārši stundu lēni soļojot uz skrejceliņa, kas novietots pie galda, jebkurā darba dienas laikā. Tā tiks sadedzināts par 2 600 kalorijām vairāk ik mēnesi, jeb aptuveni 4,5 kilogrami tauku gadā. Soļošana sadedzina nedaudz vairāk kaloriju, nekā (lēna) riteņbraukšana, līdz pat 400 kalorijām atkarībā no ātruma. Tas nozīmē, ka varat notiesāt vēl 5 šokolādes!

Apbalvojiet sevi

Nebaidieties sevi apbalvot, ja esat bijuši īpaši aktīvi darbā. Jūs varat apbalvot sevi ar kādu gardumu bez sirdsapziņas pārmetumiem, ja esat stāvējuši vai soļojuši pie galda darba dienas laikā. Kafijas pauzē paņemiet vēl vienu cepumu, nopērciet kādu sen kārotu lietu, vai piešķiriet sev pāris papildu miega stundas naktī.

Lai apbalvošanas sistēmu kontrolētu un nenašķotos pēc katras niecīgākās piepūles, jūs varat noteikt ilgtermiņa un īstermiņa mērķus. Tas varētu būt mērķis, ko vēlaties sasniegt gada laikā, ar konkrētiem iknedēļas mērķiem vai arī kaut kas cits. Piemēram, sporta nodarbība vienu reizi nedēļā: apēdiet vienu kanēļmaizīti pie kafijas. Sporta nodarbības trīs reizes nedēļā: nopērciet konfektes, ko apēdīsiet nedēļas nogalē. Saglabāts sporta nodarbību ritms trīs nedēļas: gājiens uz kino un lielā popkorna paka.

Ir svarīgi, lai jūs justos labi un dzīvotu garu, veselīgu mūžu. Kā jūs to panākat, ir jūsu ziņā!