Cilvēkresursu vadības ekspertes ieteikumi. Hibrīda darba vide.

Cilvēkresursu vadības ekspertes ieteikumi. Hibrīda darba vide.

Ko nozīmē strādāt hibrīda tipa birojā?

Hibrīda darba režīms nozīmē daļēji attālinātu darbu no mājām vai citas vietas un daļēji darbu birojā. Dažkārt ērtāk ir strādāt no mājām, citkārt - birojā un citkārt, piemēram, kafejnīcā vai coworking telpā. Vairs nepastāv būtiska atšķirība starp fizisku un digitālu klātbūtni, turklāt šāda darba forma sniedz dažādas priekšrocības. Piemēram, elastīgāku laika plānošanu, mazākas transporta izmaksas, nav jāpatērē laiks ceļā uz darbu un mājām.  

Ar kādiem izaicinājumiem jāsaskaras un kādas ir priekšrocības, strādājot hibrīda tipa birojā?

Priekšrocības
Hibrīda tipa birojs nodrošina elastīgas plānošanas iespējas gan darbiniekiem, gan darba devējiem. Darbinieki var brīvāk izvēlēties, kur strādāt – birojā vai attālināti. Mazākas biroja telpas nozīmē zemākas telpu uzturēšanas izmaksas. Tas uzņēmumiem ļaus ietaupīt līdzekļus.
Iespēja piedāvāt darbiniekiem dažādus risinājumus ir svarīga uzņēmumiem, kuri vēlas būt pievilcīgi darba ņēmēji un piesaistīt labākos darbiniekus. Iespēja ievēlēties, kur strādāt, ir svarīga daudziem cilvēkiem, kas meklē jaunu darba vietu. Tas nozīmē, ka uzņēmums var nolīgt darbiniekus ne tikai no jebkuras vietas valstī, bet arī visā pasaulē.
 
Izaicinājumi
Nodrošināt konstantu un jēgpilnu saikni ar ikvienu darbinieku neatkarīgi no viņu fiziskās lokācijas. Arī tehniskais nodrošinājums un tā uzturēšana darba uzdevumu pildīšanai attālināti var radīt sarežģījumus.
Būtiska ir IT drošība. Tā kā darba apjoms hibrīda režīmā tikai pieaug, nedrīkst aizmirst par drošības riskiem.
Zviedrijā veikts pētījums rāda, ka lielākas algas un piemaksas saņem tie, ka atrodas birojā un tādējādi ir redzamāki vadītājiem un kolēģiem. Jāpievērš uzmanība vienlīdzīgai attieksmei pret visiem darbiniekiem.
Ja darbinieks pastāvīgi neatrodas birojā, ir grūtāk konstatēt depresiju citas vai garīgās veselības problēmas.
Vadītāja loma mainās kopā ar darba vides izmaiņām. Iespējams, ka vadītājam nāksies attiekties no kontroles un mikromenedžmenta, tā vietā izvēloties noteikt skaidru darba procesa politiku.
Vadītājs kļūs vairāk par komandas darba starpnieku nevis nodarbosies ar kontroli un pārvaldību.
 

Kāda ir šīs pieejas (darbs no mājām pēc vēlēšanās, elastīgs darba grafiks) nākotne?

Hibrīda veida darbs nav pilnīgi jauns fenomens, un mūsdienās tas tiek izmantots arvien vairāk. Tas nozīmē, ka darbinieki dažas dienas strādā no mājām vai citas vietas un dažas dienas veic darbu, atrodoties birojā. Neatkarīgi no darba vietas, darba organizācijas procesā būtu jābūt spēkā vienām un tām pašām procedūrām, noteikumiem un politikai. Šī darba forma sniedz daudz priekšrocību, ko novērtē jaunās paaudzes speciālisti. Tādēļ ar lielu pārliecību var teikt, ka hibrīda darba vide ir nākotnes darba forma un uzņēmumu vadītājiem jau laikus ir jāsāk apzināties, kā pielāgot savu uzņēmumu šai jaunajai tendencei.


Kāds ir labākais ieteikums darbam hibrīda režīmā?

Vadītājam un darbiniekiem ir jāpārskata sadarbības noteikumi un jānoformē abpusēja vienošanās par darbu hibrīda režīmā un to, ko tas ietver. Definējiet, kas ir hibrīda tipa birojs, cik bieži darbineikam ir jābūt birojā, kas jāievēro, ziņojot par saslimšanu u.c. Svarīga ir precīza darba uzdevumu un izpildes termiņu atrunāšana.
Darbs hibrīda režīmā uzliek papildu atbildību arī darbiniekiem. Piemēram, atbildība par IT drošības protokola ievērošanu un sava laika plānošanu. 

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.