Līdere sieviete un kaizen metode - kā izdevās gūt panākumus

Līdere sieviete un kaizen metode - kā izdevās gūt panākumus

Kā tas ir - būt sievietei līderei rūpnīcā? Turklāt tādā rūpnīcā, kas no mazas galdniecības pārtapusi uzņēmumā ar 250 darbiniekiem. Violeta Kovalik (Wioleta Kowalik) uzskata, ka galvenais ir pašapziņas un zināšanu līdzsvars apvienojumā ar tipiskākajām sievietes īpašībām un nepārtrauktu izaugsmi.
Nozarē, kurā bieži dominē vīrieši, sievietei var būt grūti atrasties vadošā lomā. Bet Violeta Kovalik AJ Produkti rūpnīcā AJ Furniture Factory (AJFF) Polijā ir pārliecināta – tas, ka viņa ir sieviete viņas vadītājas un līderes lomā sniedz priekšrocības. Viņa uzņēmumā strādā jau 15 gadus, vadītājas lomā kopš 2022. gada oktobra, un viņa uzskata, ka tieši viņas sievišķīgākās rakstura īpašības ir veicinājušas viņas panākumus pagājušajā gadā.
AJFF rūpnīcas komandā četrās no septiņām līderpozīcijām ir sievietes – šāds sadalījums, pēc Violetas domām, nodrošina labu līdzsvaru. Kopā viņas vada rūpnīcu, kas ietilpst AJ grupā kopš 1996. gada un atrodas Redzikovā, netālu no Polijas pilsētas Slupskas. Šeit tiek ražota lielākā daļa AJ Produkti koka mēbeļu. Rūpnīca nesen tika paplašināta vēl par 8600 kvadrātmetriem un tagad kopumā aizņem 27 000 kvadrātmetrus lielu platību; tajā iekļautas vairākas ražošanas halles un noliktava.
En fabrik i polen

Nepārtraukta pilnveide, jeb „kaizen”, un efektīva ražošana

Uzņēmums, kas savulaik bija neliela galdniecība, šodien ir pārtapis rūpnīcā, kas ik nedēļu uz AJ Produkti centrālo noliktavu Halmstadē nosūta 25-30 kravas automašīnas ar mēbelēm. Violetas Kovalski vadībā rūpnīca nemitīgi tiek attīstīta, optimizējot ražošanu, uzlabojot procesus un uzņēmuma vadību.

– Mūsu organizācijā ir integrēta vadības sistēma, kas balstās uz nepārtrauktiem uzlabojumiem. Šī ir arī viena no mūsu uzņēmuma nozīmīgākajām vērtībām, tāpēc nepārtraukta pilnveide un efektivitāte mums ir ļoti svarīga.

„Kaizen” japāņu valodā nozīmē „pilnveide”, un tas ir kļuvis par biznesa vadības jēdzienu. Runa ir par darbu, cenšoties panākt pastāvīgu izaugsmi ar daudzām mazām, nevis ar lielām un radikālām pārmaiņām un uzlabojumiem. Tas var notikt, gan uzlabojot darbinieku veselību un labklājību, gan saīsinot nevajadzīgi garus darba posmus. Mērķis ir arī samazināt ražošanas atkritumus. Racionālas ražošanas tāpat kā nepārtrauktas pilnveides, jeb „kaizen”, aizsācējs bija Taiči Ohno. Tas notika laikā, kad Japānas militāro rūpniecību pēc Otrā pasaules kara vajadzēja pārvērst civilajā rūpniecībā. Efektīva ražošana ir darba metode, kuras mērķis ir racionalizēt darba paņēmienus, samazināt atkritumus, t.i., padarīt ražošanu racionālāku, piemēram, samazinot nevajadzīgu laika patēriņu un lieki netērējot resursus, kā arī paaugstinot produktivitāti.

Pilnveide un racionalizācija ir visa uzņēmuma AJFF stūrakmens un veids, kā nemitīgi uzlabot ražošanu un vienmēr būt priekšgalā. Ikviens process tiek uzraudzīts katru dienu, katru nedēļu, mēnesi un gadu. Ja mērķi netiek sasniegti, nekavējoties tiek veikti pasākumi, lai uzlabotu procesus, un organizācijā notiek aktīva sadarbība ar katru departamentu, lai novērstu nepilnības.

Progresīva tehnoloģija

2021. gadā ražošanā tika ieviesta sistēma “Proxia”, kas sastāv no trim procesiem – MES (ražošanas izpildes sistēma), CMMS (datorizētā uzturēšanas vadības sistēma) un APS (uzlabotās plānošanas sistēma).

– Ražošanas nedēļā mēs kopumā izpildām ap 3500 pasūtījumu. Pateicoties sistēmai, mēs varam kontrolēt katru ražošanas pasūtījumu un iekāru darbību līdz pat sekundei.

Ikviens var dot savu ieguldījumu un ietekmi

Vēl viens veids, kā gādāt par efektivitāti un attīstību, ir ļaut darbiniekiem piedalīties un ietekmēt procesus. AJFF darbinieki tiek mudināti nākt klajā ar saviem ierosinājumiem par uzlabojumiem, neatkarīgi no tā, vai tie attiecas uz sistēmām, ar kurām viņi strādā, vai mazākām lietām, kas ietekmē viņu ikdienas dzīvi darbā. AJFF cilvēkresursu vadītāja Aneta Magdziareka (Aneta Magdziarek) uzskata -  darbiniekiem ir svarīgi sajust, ka viņi var dot savu ieguldījumu un attīstīt uzņēmumu. Tie, kas strādā cehā, redz lietas no citas perspektīvas, nekā vadītāji, un to ir vērts izmantot.

Līdera klātbūtne

Violetai ir svarīgi, lai darbinieki justu, ka viņa un pārējie darba grupu un nodaļu vadītāji ir klāt ikdienas darbā. Parasti darba dienas laikā viņa ir birojā, kā arī katru dienu apstaigā abus rūpnīcas ražošanas cehus - kaut vai tāpēc, lai pārbaudītu situāciju un nedaudz aprunātos ar darbiniekiem.
– Maiņu nodošanas laikā nodaļas vadītājs vienmēr atrod laiku īsai kopsavilkuma sapulcei, kurā tiek doti uzdevumi, izvirzīti mērķi utt. Tomēr svarīgas ir arī spontānas sarunas ar darbiniekiem. Ražošana ir uzņēmuma sirds, bet visvērtīgākie ir mūsu darbinieki.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.