Mācību vides veidošana pirmsskolā ar interjera palīdzību

Mācību vides veidošana pirmsskolā ar interjera palīdzību

Pirmsskolas vecuma izglītība spēlē lielu lomu mūsu bērnu attīstībā. Kā pirmajam etapam bērna ceļā uz formālo izglītību, pirmsskolas periodam vajadzētu atmodināt bērna zinātkāri un vēlmi apgūt jaunas prasmes. Tajā pašā laikā, pirmsskolas izglītības iestādes telpām ir arī jāspēj nodrošināt pasniedzēji ar pienācīgiem darba apstākļiem. Tas viss neizbēgami uzliek milzīgas prasības attiecībā uz telpas iekārtojumu un interjera dizainu. Kā to risināt? Lasi tālāk, lai rastu atbildes uz sev aktuālajiem jautājumiem par mācību vides iekārtošanu.


Dizains, kas pakārtots pedagoģiskajiem mērķiem

“Jebkura pirmsskolas izglītības iestāde ir unikāla, tāpēc to interjera dizainam ir pirmām kārtam jābūt pakārtotam iestādes pedagoģiskajiem mērķiem” - tā par pirmsskolas izglītības iestāžu iekārtošanu Fredriks Henzs, AJ Publisko Interjeru biznesa nodaļas vadītājs.

“Pirmsskolas izglītības iestādes telpām vajadzētu bērnos pamodināt vēlmi mācīties, un to pamatā ir jābūt pedagoģiskām idejām. Mācību videi ir jābūt elastīgai, mainīgai, ir jāizvairās no pārlieku daudz fiksētiem, statiskiem elementiem. Rekomendēju izmantot pēc iespējas dažādākas mēbeles, kas paredzētas dažādām grupām un to vajadzībām.” 


Izvēlies gudras un pielāgojamas mēbeles

Pārvietojamas mēbeles ir piemērotas dažāda veida pedagoģiskajām aktivitātēm un krietni atvieglo aktivitāšu organizēšanu mācību iestādes telpās. Mēbeles ar fiksējamiem ritenīšiem var tikt ātri pārvietotas uz telpu priekš noteiktas mācību aktivitātes, kā arī var tikt ātri pārvietotas citur, gadījumā, ja telpu nepieciešams atbrīvot. 

Izvēlies krēslus, kurus ir iespējams sakraut vienu uz otra, lai ietaupītu telpu, un tos viegli pārvietotu, kad vien nepieciešams. Skapji ar iebūvētiem galdiem ļaus ieekonomēt telpu, papildus nodrošinot darba virsmu tādām aktivitātem, kā piemēram zīmēšanas nodarbības.

Mantu uzglabāšanai paredzētas mēbeles, kā piemēram dažādas plauktu un skapju sistēmas, ir labs risinājums telpas sadalīšani. Ar tām vari iezīmēt zonas, kas paredzētas konkrētām aktivitātēm. 

 

Fokusējies uz bērnu vajadzībām

Emmija Ellmana strādā par pasniedzēju pirmsskolas izglītības iestādē, un uzskata, ka, izstrādājot telpas iekārtojumu, uzmanības centrā jābūt tieši bērna vajadzībām. 

“Montesori pedagoģija iesaka izmantot gaišus, neitrālus toņus, kas telpai piešķir mājīgu atmosfēru. Tikmēr galdiem un krēsliem ir jābūt pielāgotiem bērnu augumiem. Telpām ir jābūt pietiekami plašām, lai tās atļautu kustību un interakciju bērnu starpā, tajā paša laikā nodrošinot pienācīgus apstākļus arī aktivitātēm, kas pieprasa patstāvīgu, individuālu darbu un ļauj bērnam koncentrēties.”

Emmija rekomendē izmantot bērnu augumam atbilstošus galdus ar pietiekami plašu darba virsmu, īpašus darba paklājiņus aktivitātēm uz grīdas, kā arī iekārtot plašas, ar paklāju pārklātas zonas dažāda veida kolektīvajām aktivitātēm. 

 

Nodrošini kārtību un struktūru

Paļaujoties un dažādu veidu skapjiem un plauktu sistēmām, telpas organizācija kļūst daudz vienkāršāka. Rotaļlietas un grāmatas var izvietot zemākajos plauktos, kur tās būs viegli pieejamas bērniem. Padarot rotaļlietas un mācību materiālus viegli pieejamus, tiek veicināta arī iespēja tos izmantot pēc pašu bērnu iniciatīvas. Tikmēr augstākie plaukti var kalpot dažādu, retāk izmantotu objektu uzglābašanai, un priekšmetiem, kas galvenokārt ir nepieciešami tieši pasniedzējiem. 

“Laba metode ir marķēt plauktus ar attēliem, kas norāda uz plauktu saturu. Tas ļaus saglabāt kārtību, novēršot pārpratumus par to, kam jāatrodas konkrētajā plauktā. Kārtība un struktūra pirmsskolas izglītības iestādes telpās ir bērniem piemērotas mācību vides pamatā.” - tā par organizācijas nozīmi izglītības iestāžu telpās Emmija Ellmana. 

 

Pasargā bērnus no augsta trokšņa līmeņa

Ilgāku laiku pakļauti augstam trokšņa līmenim, bērni var nogurt, kļūt nervozi un saskarties ar koncentrēšanās problēmām. Šeit talkā nāks skaņu absorbējošie elementi uz sienām un griestiem. Izvēlies dažādas formas un krāsu elementus, lai papildus to tiešajai funkcijai, tie kalpotu arī kā dekoratīvs papildinājums telpai. 

Līdzīgā manierē vari izmantot arī aizkarus, lai regulētu kā trokšņa, tā gaismas līmeni telpās. Tādējādi, ar pāris vienkāršu metožu palīdzību, uzlabosi mācību vidi gan priekš bērniem, gan personāla. Neaizmirsti arī par krāsu harmoniju, minētos elementus saskaņojot to starpā. 


Lasi kā iekārto pirmsskolas mācību iestādi 

BUJ

Mācību vide ir fiziskā vide un konteksts, kurā norisinās jaunu prasmju apgūšana un izziņas process.
No pedagoģiskās, fiziskās un sociālās perspektīvas, tā ir mācību vide, kas ir viegli adaptējama dažādām vajadzībām un apstākļiem.
Mācību videi vajadzētu būt pieejamai visiem bērniem. Tās mērķis ir iedvesmot savstarpēju interakciju bērnu starpā, aicināt uz pasaules izziņu, tajā pašā laikā veicinot bērna attīstību caur mācībām, rotaļām un komunikāciju.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.