Ergonomikas speciāliste atklāj, kas ietekmē tavu labbūtību birojā

Ergonomikas speciāliste atklāj, kas ietekmē Tavu labbūtību birojā

Mēs esam pārliecināti, ka darba videi ir liela nozīme labas fiziskās un garīgās veselības uzturēšanai ilgtermiņā. Tāpēc mēs lūdzām fizioterapeitei un ergonomikas speciālistei Erica von Sicard (Zviedrija) uzskaitīt aspektus, kas veicina mūsu labbūtību darba vietā un  var mums palīdzēt justies labāk birojā.

Kas ir fiziskās veselības faktori?

Īsumā fiziskās veselības faktori ir pozitīvi apstākļi, kas liek mums fiziski justies labāk. Tas var būt ergonomisks krēsls, labs apgaismojums vai pielāgojumu iespēja konkrēta darba veikšanai, vadoties pēc konkrētām vajadzībām. Veselības faktori nodrošina labu pašsajūtu un labu sniegumu darbā. Konsekventa, ilgstoša un aktīva veselības faktoru izmantošana palielina iespēju radīt labu darba vidi un saīsināt darbinieku slimības atvaļinājumu ilgumu.

Lūk, Ērikas fon Sikārdas piecu fiziskās veselības faktoru saraksts.

Darbs pie augstumā regulējama galda

1. Darba pozas maiņa

Mūsu ķermenis ir radīts kustībai, un tāpēc darba pozas maiņa ir ļoti būtiska, lai darba vide būtu veselīgāka. Kustība uzlabo asinsriti, kas, savukārt, liek mums justies modrākiem un mūsu smadzenēm strādāt labāk. Tāpēc ir labi, ka darba vietā pie biroja galda cilvēki var gan sēdēt, gan stāvēt. Turklāt sēdēt dažādās pozīcijās. Tas arī attiecas uz situācijām, kad ir jāstrādā mājās, piemēram, hibrīdā darba režīmā mājas birojā.

Izmanto ergonomisku darba vides papildaprīkojumu. Piemēram, ergonomisku paklāju darbam pie augstumā regulējama galda, kas palīdzēs mazināt slodzi uz kāju locītavām un muguras muskuļiem. Tāpat atceries par mikropārtraukumiem — vienkārši elpo dziļi un atbrīvo kaklu un plecus, lai samazinātu saspringuma radīto nogurumu.

Regulējams galds

IETEIKUMS! Augstumā regulējams galds

Sēdus un stāvus pozas maiņa ir lielisks veids, kā aktivizēt ķermeni birojā dienas laikā. Ja jums ir galds, kuram var mainīt augstumu, tas ir vēl vieglāk. Mūsu galdiem ir pieejamas vairākas krāsas, formas un izmēri, bet ir kāda kopēja īpašība — visi šie galdi ir ieguldījums Tavā labbūtībā. Augstumā regulējams galds ir ne vien ergonomsiks risinājums, kas ļauj mainīt ķermeņa pozu darba laikā, bet lieti noder arī tad, ja pie viena galda pamīšus strādā vairāki darbinieki, jo galda augstumu var ērti pielāgot arī sēdus pozīcijai.

Augstumā regulējami galdi

2. Pārdomāta akustiskā vide

Troksnis nelabvēlīgi ietekmē darba gaisotni un samazina koncentrēšanās spējas. Šādā gadījumā cieš ne tikai darbs. Pūliņi saglabāt koncentrēšanos var izraisīt ne tikai saspringumu kaklā un plecos, bet pat galvassāpes. Tādēļ darba vietā ir ieteicams izmantot mīksti polsterētas biroja mēbeles, grīdas un galda starpsienas. Trokšņu mazināšanai lieti noder arī paklāji. Taču visefektīvakais risinājums ir šim mērķim paredzēt akustiskie paneļi, kas efektīvi absorbē telpā esošo skaņu. Pieejami gan akustiskie sienu paneļi, gan akustiskie griestu paneļi dažādās krāsās un formās. Tie ir lielisks risinājums gan no funkcionālā, gan dizaina aspekta.

Var arī izveidot tā sauktās “klusās telpas”, kur var īpaši labi koncentrēties, kā arī “sarunu telpas” tālruņu zvaniem un video konferencēm, lai nodrošinātu, ka sarunas netraucē kolēģiem.

Ergonomiska darba vide
Ergonomika birojā

3. Pareizs un atbilstošs apgaismojums

Labs apgaismojums ir labbūtības priekšnoteikums un palīdz mums ne tikai saskatīt, bet arī strādāt labāk. Novieto galdu tā, lai darba virsmu apspīd dienas gaisma, taču tā, lai neveidojas atspīdums datora monitorā. Atceries, ka griestu apgaismojumam ir jābūt vienmērīgam un novietotam tieši priekšā ķermenim, lai izvairītos no ēnām. Kombinē to ar galda apgaismojumu, ko ieteicams izvēlēties regulējumu atkarībā no darbinieka vecuma.

Vai Tavā biroja telpās ir pareizs apgaismojums? Lai uzzinātu atbildi, ir jāveic aizvērto acu tests. Uzliec uz acīm plaukstas. Ja šķiet, ka jūties patīkamāk, kad acis ir aizsegtas, apgaismojums ir jāuzlabo. Mūsu ieteikums  - ziemas laikā dodies pusdienu pastaigā, lai gūtu enerģiju no gaismas tik īsajā ziemas dienā.

4. Ieplāno pārtraukumus atpūtai

Mēs esam sociālas būtnes, kas gūst pozitīvas emocijas no mijiedarbības ar citiem. Mēs viegli varam radīt šādas emocijas, veidojot patīkamu vidi atpūtas pauzēm, pusdienas pārtraukumiem un atpūtai kopā ar kolēģiem. Apsver iespēju paredzēt, ka atpūtas telpās un ēdamistabā neizmanto mobilos tālruņus, kas padarīs mūs atvērtākus apkārtējai videi. Viens ieteikums ir izmantojot dažādas fiziski aktīvas atpūtas elementus un spēles, piemēram, galda tenisu.

Neaizmirstiet par kolēģiem, kas strādā mājās. Viņi noteikti novērtēs digitālas kafijas pauzes.

Meitene ar kafijas krūzi
Dīvāns VARIETY

IETEIKUMS! Dīvāns darbam un atpūtai

Ērta vieta apmeklētājiem, alternatīva darba vieta vai mājīga tikšanās vieta, kur ieturēt kafijas pauzes! Birojā dīvāniem var būt daudzas funkcijas. Tie var arī būt ļoti dažādi. Kāds dīvans ir piemērotākais Tev?

Dīvāni birojam. Apskati šeit.

Ergonomika birojā

5. Piemērota daba vide ikvienam

Ne visiem patīk strādāt atvērtā tipa birojā. Tas nozīmē, ka dažiem darbiniekiem ir neērti un grūti strādāt šādā vidē, un viņi nespēj panākt labus rezultātos šādos apstākļos. Tāpēc ir nepieciešamas alternatīvas. Ideālā gadījumā šādas darbavieta būtu jāpielāgo attiecīgā darbinieka vajadzībām. Piemēram, izmantojot biroja starpsienas, skapjus un plauktus telpas atdalīšanai, un norobežošanai.

Kopsavilkums

Blogā uzsvērts, cik svarīgi ir ņemt vērā fiziskās veselības aspektus darbavietā, lai veicinātu darbinieku labklājību un ilgtspējīgu veselību. Fizioterapeite un ergonomikas speciāliste Ērika fon Sikārda uzskaitījusi dažus no šiem faktoriem, tostarp iesakot dažādas darba pozas, kas veicina asinsriti, patīkamu gaismas un skaņas vidi, sociālo mijiedarbību koplietošanas telpās, kā arī plašas uzglabāšanas iespējas ērtai, sakārtotai darba videi. Pētījumi arī liecina, ka darbavietās, kas orientējas uz fiziskās un garīgās veselības aspektiem, ir veselīgāks personāls ar mazāku slimības atvaļinājuma dienu skaitu.

Pajautā mums!

Ja nepieciešama palīdzība darbavietas iekārtošanā, sazinieties  ar mūsu projektu vadītājiem,  kuri ar prieku palīdzēs ar interjera projektu realizāciju!

BUJ

Pozitīvs darba klimats ar labiem ergonomiskiem apstākļiem, patīkama akustiskā vide, savstarpēja cieņa un skaidra vadība ir spēcīgi veicinoši faktori darbinieku labsajūtai, apmierinātībai un līdz ar to arī labākam sniegumam.
Veselīga darbavieta ir vieta, kur ikvienam strādājošajam ir labas iespējas justies labi gan fiziski, gan garīgi un parādīt optimālu sniegumu savā darbā.
Garīgās veselības aspekti attiecas uz garīgo veselību un labu pašsajūtu. Piemēram, labas savstarpējās attiecības, atveseļošanās un drošība.
Riska faktori ir stress, augsts trokšņa līmenis, slikti veidotas darba vietas, kā arī informācijas un drošības trūkums.
Garīgie riska faktori ir saistīti ar garīgo veselību un labklājību. Piemēram, labas sociālās attiecības un drošība.

Sazinies ar mūsus interjera projektu vadītājiem!

Vai Tev nepieciešama iedvesma, kompetents padoms vai praktiska palīdzība, izstrādājot biroja interjera dizaina projektu? Mūsu interjera dizaina projektu speciālisti palīdzēs rast vislabāko risinājumu atbilstoši Tavām vai tavu klientu vajadzībām.
Organizācijas veids
Uzraksti vairāk par projektuPielikums
Noklikšķinot uz Sūtīt, es apstiprinu, ka esmu izlasījis privātuma politiku.