Ergonomika – ko īsti tas nozīmē?

Ergonomika – ko īsti tas nozīmē?

Ergonomika ir plaši izplatīts jēdziens, un to lieto ne tikai attiecībā uz darbu. Tas ir būtisks koncepts arī mūsu ikdienā. Ergonomiska darba vieta novērš veselības riskus, uzlabo labsajūtu, paaugstina produktivitāti un padara darba vidi tīkamāku. Lai nodrošinātu labus darba apstākļus, ir svarīgi ņemt vērā fiziskos, garīgos un sociālos faktorus, kā arī katra cilvēka individuālās vajadzības. Šajā rakstā esam apkopojuši padomus un ieteikumus ergonomiskas vides iekārtošanai.

Ergonomikas pamatprincipi

Ergonomikas uzdevums ir darba vides un procesu pielāgošana darbinieku individuālajām fiziskajām un psihiskajām iespējām, lai nodrošinātu efektīvu darbu, kas nerada draudus cilvēka veselībai un darba uzdevumi ir ērti veicami. Tā izvērtē cilvēka un darba vides mijiedarbību balstoties uz anatomiju, fizioloģiju un psiholoģiju.

Ir daudz funkcionālu un ergonomisku produktu, kas uzlabo un atvieglo mūsu ikdienu darba vietā, piemēram, krēsli aktīvai sēdēšanai. Taču mūsdienās ergonomikas koncepts ir jāskata plašāk. Tā ir holistiska pieeja darba vietai, plānojot gan vidi, gan darba procesu atbilstoši darbinieku vajadzībām.

Ergonomika palīdz risināt šādus mūsu darba vides un ikdienas aspektus:
  • darba drošība
  • darbinieku fiziskā un garīgā veselība
  • mēbeļu un interjera dizains
  • darba efektivitāte (produktivitāte)


Vai vēlies vienlaikus gan sēdēt, gan izkustēties?
Sieviete stāv pie elektriski regulējama galda
Elektriski augstumā regulējams galds Modulus
507.-€
Sieviete sēž pie galda uz lūdzsvara krēsla
Līdzsvara krēsls ACTION
119.-€

Darba vietai jābūt individuāli pielāgojamai


Ergonomiska darba vieta ir pielāgota cilvēkiem, kas tur strādā, nevis otrādi. Mēs strādājam vislabāk, ja darba apstākļi atbilst mūsu fiziskajām un garīgajām īpašībām. Tāpēc, iekārtojot darba vietu, jāņem vērā katra cilvēka fiziskā izturība, auguma īpatnības vai spēja apstrādāt informāciju. Apzinoties šīs atšķirības, var plānot uzdevumus, risinājumus un iekārtot daudz ergonomiskāku darba vidi.

Laba ergonomika atmaksājas

Iespējams, ka biroja galda nomaiņa pret augstumā regulējamu galdu vai noliktavas aprīkojuma aizstāšana ar ergonomiskākiem risinājumiem šķiet liels ieguldījums. Taču pētījumi liecina, ka laba ergonomika var paaugstināt uzņēmumu peļņu. Piemēram, ISSA veiktais pētījums liecina, ka jebkuri līdzekļi, kas ieguldīti darba vides uzlabošanā, nes vismaz divkāršu atdevi. Ērta darba vide samazina darbnespējas dienu skaitu, kā arī veicina labsajūtu un laimes sajūtu, kas attiecīgi paaugstina produktivitāti, efektivitāti un kvalitāti. Tāpēc, kaļot nākotnes plānus, neaizmirsti domāt par ergonomiku!

Avots: Ieguvumi no profilaktiskiem pasākumiem. Izmaksu un ieguvumu aprēķināšana par ieguldījumiem darba drošībā un veselībā uzņēmumos, Starptautiskā Sociālā nodrošinājuma asociācija (International Social Security Association – ISSA)

 

Kopsavilkums

Bloga publikācijā ir skaidrots ergonomikas jēdziens. Papildus zināšanām par pareizām darba pozām un dažādu ergonomisku palīglīdzekļu lietošanu, runa ir gan par darba vides, gan darba metožu plānošanu un pielāgošanu individuālām vajadzībām. Labai ergonomikai nepieciešams holistisks skatījums, kas ietver slodzes ergonomiku, skaņas ergonomiku, gaismas ergonomiku, kognitīvo ergonomiku, riskus, kas saistās ar atkārtotām kustībām, regulāru un dažādu kustību nozīmi un daudz ko citu.

Ergonomiskas mēbeles darba vietai

BUJ

Ergonomika ir cilvēka ķermeņa funkciju izpēte darba laikā un darba vides pielāgošana, lai līdz minimumam samazinātu ķermeņa nogurumu.
Biroja telpu var pielāgot lietotājam, izmantojot regulējamu biroja krēslu un augstumā regulējamu rakstāmgaldu. Nepieciešams arī daudz vietas kājām, kā arī jānodrošina pietiekams attālums līdz datora ekrānam.
Vissvarīgākais aspekts ir bieži mainīt sēdēšanas pozu un pārmaiņus strādāt, gan stāvot kājās, gan apsēžoties.
Sēdoša darba darītājiem ir būtiski iekļaut kustības darba dienas gaitā, piemēram, vingrinājumus īsu atpūtas paužu laikā un pastaigas pusdienu pārtraukumā.
Izplatītākie sasprindzinājuma traumu cēloņi biroja vidē ir atkārtotas vienmuļas kustības pie datora vai neveselīga darba poza.
Vārds ergonomika cēlies no grieķu „ergon”, kas nozīmē „darbs”, un „nomos”, kas nozīmē „likums” vai „valdīšana”.
Nedabiskas darba pozas sliktākajā gadījumā var rezultēties ar sasprindzinājuma radītām traumām un hroniskām problēmām.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.