Biroja izkārtojums

Biroja izkārtojums

Kafijas pauzes veicina darbinieku efektivitāti, un tas nav tikai kofeīna radīts dzinulis! „Starptautiskā konsultāciju un pētījumu kompānija „Kairos Future” ir veikusi pētījumus, kuros atklāts, ka darbavietās ar telpām darbinieku sociāliem saietiem ir labāka vide radošumam,” apgalvo psihologs un biheiviorists Niklas Laninge.

Niklas Laninge pasniedz lekcijas un vada treniņprogrammas par radošumu un biheivioristisko ekonomiku – lēmumu pieņemšanas psiholoģiju. Viņš ir piedalījies arī slavenās kompānijas „Psychology Factory” izveidē.

„Pētījumos par radošumu mēs daudz runājam par to, ka savstarpēja apmaiņa ar perspektīvām palīdz iegūt jaunus risinājumus un atklāsmes. Ir pētījums, kas pierāda, ka heterogēnas komandas ir radošākas un līdz ar to arī efektīvākas nekā homogēnas komandas,” apgalvo N. Laninge.

Jaunas perspektīvas veicina radošumu

Pētījumā pierādīts, ka komunikācija starp cilvēkiem ar dažādām zināšanām ir vislabākais veids, kā darbavietā veicināt dinamiku un radošumu. To var panākt, izveidojot sociālu darbavietu, kas rosina dabisku komunikāciju. Ir kāds populārs piemērs no kompānijas „Pixar”, kad tai pievienojās Stīvs Džobss (Steve Jobs). Visu svarīgo viņš novietoja biroja centrālajā daļā, lai darbiniekiem būtu jāiet cauri dažādiem departamentiem, tādējādi rosinot darbinieku sarunas un sabiedriskumu. „Mēs, cilvēki, neesam elastīgi, mums patīk ierasti modeļi.”

Īss pārtraukums nāk par labu ilgtermiņā

Diemžēl daudzās darbavietās netiek veicinātas sociālās tikšanās, lai gan pētījums pierāda to nozīmīgos ieguvumus.
„Kompānijas grib būt efektīvas un iegūt tūlītējus rezultātus. Tikai daži vadītāji teiks, piemēram, šādi: „Lai telefoni zvana, labāk spēlējiet galda tenisu!”. „Tomēr, kā pierādīts pētījumā, īsi, regulāri pārtraukumi ir ieteicami un nāk par labu ilgtermiņā,” saka Niklas.

Kā uzzinājām no raksta par galdiem ar regulējamu augstumu, ilgstoša sēdēšana vienā pozā nav ieteicama veselībai. Ir vērts uz brīdi apstāties un padomāt par to, ko Jūs varētu uzlabot un mainīt savā biroja vidē. Mums visiem ir priekšstats par to, kāds izskatās stereotipisks birojs: rindā salikti galdi un krēsli, kas izskatās teju militāri statiski – bet tam nav tā jābūt! 

Par labāko iedvesmas avotu radošas biroja vides izveidē parasti tiek minēta kompānija „Google”. Lai smeltos iedvesmu, es meklētājā parasti ierakstu atslēgvārdus „Google birojs”. Kāpēc gan nesalikt dažādus mēbeļu veidus kopā, radot ikvienam piemērotas darba stacijas, kā arī nelielus sociālās tikšanās punktus dažādās biroja vietās? Jūs pat varētu biroja vidū izvietot kafijas telpu – radoša darba vide rada radošus darbiniekus!"