YNGVE skolēnu krēsls ar bērniem vispiemērotāko dizainu

YNGVE — skolēnu krēsls, kas izstrādāts rūpējoties par skolēnu labsajūtu

Uzņēmums AJ Products vienmēr ir tiecies panākt, ka bērnu darba videi tiek pievērsta tikpat liela uzmanība kā pieaugušo darba videi. Jo bērni taču dodas uz savu darbu skolā! Kad ES ieviesa jaunu skolu mēbeļu standartu, bija skaidrs, ka mēs gribēsim izmantot šo iespēju, lai izstrādātu pilnīgi jaunu krēslu — tādu, kas atbilstu jaunajām prasībām un vislielāko uzsvaru liktu uz bērnu vajadzībām. Tagad varam iepazīstināt ar sava darba rezultātu — Yngve skolēnu krēslu.
mēbeļu projektēšana

Droša un ergonomiska mācību vide visiem bērniem

Jaunā Eiropas standarta EN 1729 mērķis ir nodrošināt, ka bērnudārzu un skolu mēbeles ir pielāgotas bērnu vajadzībām gan pirmsskolas, gan skolas līmenī. Mēbelēm ir arī jāatbilst noteiktiem kvalitātes un drošības kritērijiem. Mēbeļu pielāgošana bērnu auguma garumam ir īpaši svarīga, jo pareiza sēdēšanas pozīcija ir priekšnoteikums, lai bērni spētu efektīvi mācīties.
 
– 30 % no mūsu produktu klāsta tiek izstrādāti un ražoti mūsu rūpnīcās Eiropā. Tāpēc pēc ES standarta pieņemšanas mēs nekavējoties izlēmām izstrādāt tādu klases krēslu, kas ne tikai atbilstu jaunajām prasībām, bet arī izskatītos moderni un būtu ērts lietošanā, stāsta Jonas Emanuelsson, izglītības nodaļas produktu vadītājs.

Mēs jautajām padomu skolēniem

Kad mūsu produktu izstrādātāju komanda ķērās pie vissīkākajām dizaina procesa detaļām, mēs izlēmām, ka vispareizāk būtu piesaistīt īstus ekspertus — skolēnus.

– Mēs tikāmies ar skolēniem no trīs dažādām skolām Zviedrijā un uzklausījām viņu viedokli, lai saprastu, kā ir veicies ar pašreizējo krēslu lietošanu un kā viņi vēlētos uzlabot esošās mēbeles, stāsta Jonas.

mēbeļu projektēšana

Dizains ar uzsvaru uz komfortu

Mūsu dizainere Cecilia Stööp sāka skicēt dažādus risinājumus, pamatojoties uz bērnu vēlmju sarakstu, kur galvenais uzsvars bija uz komfortu un pielāgojamību, kā arī uz jaunā ES standarta prasībām attiecībā uz izturību un stabilitāti. Pavisam drīz jaunais krēsls ieguva reālu veidolu — ar ieskaujošu atzveltni un konturētu sēdekli optimālam komfortam.

 – Atzveltnes slīpā forma tika izstrādāta jau pašā dizaina procesa sākumā, jo mēs vēlējāmies panākt, ka uz krēsla var sēdēt gan uz priekšu, gan ar atzveltni uz priekšu, skaidro Cecīlija. Pielāgojami kāju balsti arī bija prioritāte, lai panāktu, ka jebkura vecuma bērni var ērti sēdēt ergonomiskā darba pozā. Savukārt rāmja C veida forma ļauj krēslu viegli uzkarināt uz sola dienas beigās, lai vakarā klasi būtu viegli iztīrīt.

Skolēnu krēsls
Skolnieku krēsls

Nosaukums, ko iedvesmojusi krēsla forma

Jau pašā sākumā kļuva skaidrs, ka šis krēsls būs ļoti neparasts. Tas nozīmēja, ka būs vajadzīgs arī neparasts vārds...

– Ideja par krēsla iespējamo nosaukumu ienāca man prātā, kad atzveltnes forma aizvien vairāk sāka atgādināt burtu Y, liekot man iedomāties ne tikai par zviedru vārdu Yngve, bet pat par kādu konkrētu man zināmu vīrieti ar šādu vārdu, skaidro Cecīlija. Šim vīrietim ir ne tikai lielisks vārds, bet arī citas lieliskas īpašības, piemēram, vēlme rūpēties par citu drošību un labjutību un gatavība palīdzēt. Tas pats attiecas arī uz mūsu krēslu.

Dizaina procesa gaitā mēs izgatavojām vairākus prototipus, lai pilnībā pārbaudītu krēsla izturību, komfortu un materiālus. Mēs arī tikāmies ar skolēniem, lai viņi varētu mums pastāstīt, ko viņi domā par jauno krēslu. Vēlreiz.

Krēsls skolniekam
Skolēnu krēsls YNGVE
128.-€
Skolas krēsls
Skolēnu krēsls YNGVE
133.-€

No apstiprinātām pārbaudēm līdz produkta laišanai tirgū

Kad Yngve krēsla dizains tika pabeigts, mēs ar lepnumu nosūtījām pabeigto modeli neatkarīgai testēšanas iestādei Zviedrijā, lai viņi apliecinātu, ka mūsu krēsls atbilst visām izvirzītajām prasībām.

– Yngve izdevās saņemt sekmīgu vērtējumu ļoti stingrās pārbaudēs saskaņā ar standartu EN 1729, skaidro Jonas. Un tagad krēsls ir pieejams tirgū un gatavs uzlabot darba vidi skolās gan saskaņā ar stingro jauno ES standartu, gan skolēnu vēlmēm.

Skolēni sēž uz krēsliem

Bet tas vēl nav viss

Lai gan Yngve oriģinālajai versijai bija C veida rāmis, krēsla izstrāde turpinājās atbilstoši plānam, un mēs pakāpeniski īstenojām jaunas idejas — gan attiecībā uz kāju pozīciju, gan kāju balstiem. Krēslu klāstā ir iekļauti arī jauni statīva un sēdekļa/atzveltnes krāsu varianti. Bet tas vēl nav viss. Tā kā bērni aug un attīstās individuāli, visām Yngve versijām ir pieejami četri ieteicamie sēdekļa augstumi. Kāpēc? Jo mūsu bērniem, protams, pienākas tikai vislabākais.

Children sitting at desks in the classroom using wobble stools and Pilates balls