Aktīvās klases koncepts Vammarskolan skolā Zviedrijā

Aktīvās klases koncepts - ergonomiski risinājumi, kas uzlabo mācību rezultātus

Vammarskolan ir Zviedrijas skola, kas pamatoti kļuvusi ļoti populāra, pateicoties savām inovatīvajām mācību metodēm un vērā ņemamajiem rezultātiem. Izmantojot projektu “Pulss”, šī skola pierādīja, ka ikdienas fiziskās aktivitātes, kas paaugstina pulsu, uzlabo skolēnu rezultātus un spēju izprast apgūstamo mācību vielu. Pēc tam pedagogi ieviesa šo metodi savās klasēs un izveidoja "Aktīvo klasi" jeb skolas projektu, kurā piedalījās arī AJ Produkter (Zviedrija).

Fiziskās aktivitātes uzlabo mācību rezultātus

Pulsa projektu uzsāka četri Vammarskolan skolotāji, kuri vēlējās uzlabot skolēnu mācību vidi, pamatojoties uz atklājumiem par to, kā smadzenes ietekmē fiziskās aktivitātes. Kad izmēģinājums tika veikts trīs mācību gadu posmā. Rezultāti parādīja, ka skolā bija tikai viena klase, kurā katrs skolēns nokārtoja katru priekšmetu - nejauši izvēlētā klase, kurā trīs dienas nedēļā skolēniem tika nodrošinātas papildu fiziskās aktivitātes (papildus divām dienas nedēļā, kad sporta nodarbības jau bija daļa no viņu grafika). Šādi projekta rezultāti bija ļoti daudzsološi, un projekts turpinājās vairākus gadus, līdz skola ieviesa t. s. pulsa apmācību visai skolai.

Skolas sporta zāle

Kā nodrošināt fizisko aktivitāti nodarbību laikā?

Kad papildu fiziskās nodarbības un aktivitātes bija kļuvušas par normu, skolotāji sev uzdeva jautājumu: "Kā mēs varam nodrošināt fizisko aktivitāti arī mācīu laikā, klases telpās?" Jau pašā sākumā bija skaidrs, ka atbilde jāmeklē īpaši ergonomiskos risinājumos.

"Mēs mācāmies no kājām uz augšu," saka Mats Nahlbom, viens no projekta dibinātājiem. Kustība un mācīšanās sader kopā. Šāda artziņa ir kļuvusi par mācību vides pamatu aktīvajā klasē.

Kad skola ieviesa jauno koncepciju, AJ Produkti tikai uzaicināti nodrošināt piemērotas mēbeles. Mēs teicām JĀ, rūpīgi izvērtējām klienta nepieciešamības un izstrādājām priekšlikumu, kas atbilst inovatīvas un radošas mācību metodes prasībām.

Pielāgoti risinājumi - sazinies ar mūsu projektu vadītājiem šeit!

Skolas mēbeles, kas atbilst mācību metodikai

Skolēni sadalās grupās ar diviem un trijiem dalībniekiem un mācās, daloties zināšanās un pārbaudot viens otru. Tāpēc aktīvā klase ir aprīkota ar skaņu absorbējošiem trīsstūrveida skolas galdiem, kas ir lieliski piemēroti, lai tos ne tikai saliktu kopā šim mācību veidam nepieciešamajā konfigurācijā, bet arī viegli atdalītu kontroldarbu laikā.

Stāvēšana kājās pamodina ķermeni un atvieglo mācīšanos, un tāpēc nodarbību laikā liela nozīme ir stikla tāfelēm pie sienām. Šāda pieeja arī ļauj skolotājam labāk pārskatīt telpu.

Iespēja mainīt ķermeņa pozīciju ļauj skolēniem vieglāk koncentrēties mācībām. Tāpēc skolas krēsliem ir ergonomisks sēdeklis, kas ļauj skolēniem ērti sēdēt dažādās pozās. Turklāt ir arī vairāki mazi sēdēšanas/stāvēšanas galdi ar kustīgiem krēsliem un pat mīksts dīvāns

Kopumā īpaši pielāgojoamas skolas mēbeles ļauj skolēniem viegli mainīt ķermeņa pozu mācību laikā, kas palīdz viņiem labāk koncentrēties. Tas arī ļauj ērti pārkārtot klasi pēc vajadzības, lai tā atbilstu dažādām mācību aktivitātēm.

Skolas mēbeles

Šis ir tikai sākums

Pēc dažu gadu praktiskas pieredzes varam secināt, ka aktīvās klases koncepts ir iemantojis lielu pularitāti. Skolēniem patīk pārvietošanās brīvība un iespēja mainīt darba vietu. Skolotāji novērtē pārskatāmību un priekšrocības, ko sniedz iespēja palīdzēt vairākiem skolēniem vienlaikus, jo viņi parasti strādā grupās, nevis individuāli.

 - “Pieaugušajiem ir pieejamas ergonomiskas biroja mēbeles ar regulējamu augstumu, lai viņi darba vidē justos ērti. Izmantojot aktīvo klasi, mēs vēlamies sniegt skolēniem tādas pašas iespējas,” saka Daniels Hermansons.

Aktīvā klase nav īpaši pielāgota konkrētu mācību priekšmetu apguvei un līdz šim izmantota valodu un matemātikas stundām. Līdzīgi tiks aprīkotas arī citu mācību priekšmetu klases, jo mērķis ir līdz 2022. gada rudenim sagatavot vēl vienu aktīvo klasi.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.