noguris vīrietis sēž pie biroja galda pie portatīva datora

Ergonomisks apgaismojums darbam. 5 noderīgi padomi

Vai zināji, ka darba vietas apgaismojums ietekmē mūsu labsajūtu? Ilgstoši strādājot sliktā apgaismojumā, var rasties dažādas veselības problēmas, un vari būt drošs, ka neviens darbinieks neilgojas pēc galvassāpēm, sāpēm plecos vai mugurā. Pareizs un ergonomisks apgaismojums var mazināt ar veselību saistītas problēmas, ko izraisa pārāk tumša darba vieta. Lūk, 5 vienkārši, bet noderīgi padomi, lai arī tavs biroja apgaismojums ir ergonomisks un veicina tavu labbūtību.
biroja telpas

Rūpīgi pārdomāts apgaismojums - panākumu stūrakmens

Kvalitatīvs apgaismojums ir svarīgs ikvienā birojā un darbavietā, taču ne vienmēr tas ir starp uzņēmuma prioritātēm. Darbs pārāk tumšā vidē ar laiku rada veselības problēmas, piemēram, nogurumu, sāpes un sastiepumus. Dažkārt mēdz teikt, ka apgaismojums ir slēptais uzņēmējdarbības resurss, jo labs apgaismojums paaugstina produktivitāti un darba kvalitāti, savukārt nepietiekams apgaismojums rada tieši pretēju efektu.

1. Labs apgaismojums no visiem leņķiem

Kāds ir labs un pareizs apgaismojums darba vietai birojā? Veidojot apgaismojuma plānojumu, vispirms jādomā par vienmērīgu gaismas izkliedēšanu un iespēju regulēt tās intensitāti. Iespēja regulēt gaismu vienā un tajā pašā vietā ir svarīga no ergonomikas viedokļa. Vai tu lieto galdu ar regulējamu augstumu? Tad apgaismojumam jābūt labam gan sēdot, gan stāvot. Tāpat apgaismojums jāpielāgo veicamajam darbam un personīgajiem nosacījumiem.

2. Izvairies no asiem kontrastiem

Atceries, ka tumšas virsmas absorbē gaismu, bet gaišas – to atstaro. Tāpēc tumšā telpā vajag vairāk lampu un gaismas punktu. Kombinē vispārējo apgaismojumu ar koncentrētu gaismu, veidojot maigas un patīkamas gaismēnu pārejas. Kontrastam starp atsevišķu darba vietu un apkārtējo vidi jābūt pēc iespējas mazākam. Labs biroja apgaismojums ir vienmērīgs gan virs darba vietām, gan pārējās zonās.


Troksnis traucē strādāt? Mums ir risinājumi!
biroja interjers

3. Izmanto saules gaismu

Viens no veidiem, kā parūpēties, lai biroja apgaismojums ir pietiekams - izmantot dabīgo dienas gaismu. Ielaid birojā iespējami daudz saules gaismas, raugoties, lai tā nevienam nespīd acīs. Pietiekams dabiskais apgaismojums un laba redzamība ir svarīgi aspekti mūsu veselībai. Lai efektīvāk izmantotu saules gaismu, krāso sienas gaišās krāsās – tās daudz labāk atstaros gaismu nekā tumši krāsotas sienas. Vienlaikus ņem vērā, ka blāvas un neinteresantas telpas var kļūt nomācošas, tāpēc telpas atsvaidzināšanai izvēlies krāsainus tekstilizstrādājumus vai citus dizaina elementus.

4. Apgaismojuma tonis - svarīga nianse

Ķermeņa dienas ritmu ietekmē it viss – arī iekštelpu apgaismojums, tāpēc svarīga ir ne vien gaisma pati par sevi, bet arī tās izstarotais siltums. Vēsāka un zilāka gaisma uzmundrina, jo tā samazina miega hormonu aktivitāti organismā, padara mūs možākus un ļauj strādāt efektīvāk. Savukārt siltāka un sarkanāka gaisma nogurdina, tālab tā vairāk piemērota mājas videi. 

5. Kvalitatīva galda lampa - lielisks sabiedrotais

Regulējamas galda lampas nodrošina individuāli pielāgotu apgaismojumu. Galda lampām ir ļoti koncentrēta un tieša gaisma, kas ļauj efektīvi apgaismot noteiktu zonu. Lai izvairītos no ēnām virs darba vietas, labročiem ieteicams novietot lampu kreisajā pusē, savukārt kreiļiem – labajā pusē.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.