Ķimikāliju un bīstamo atkritumu pārvaldība

Ķimikāliju un bīstamo atkritumu pārvaldība

Vai tavā uzņēmumā tiek izmantotas ķīmiskas vielas, kas var būt kaitīgas cilvēkiem un videi? Uzņēmuma īpašnieks ir atbildīgs par to, lai ķīmiskās vielas un bīstamie atkritumi tiktu pārvietoti un uzglabāti drošā veidā, novēršot traumu risku. Uzņēmums ir atbildīgs arī par to, lai šo ķīmisko vielu radītie bīstamie atkritumi, tiktu pienācīgi utilizēti. Pārskatot sava uzņēmuma atkritumu apsaimniekošanu, tu varat dot savu ieguldījumu gan vides, gan cilvēku veselības uzlabošanā.

Kas ir bīstamie atkritumi?

Bīstamie atkritumi ir atkritumi, kas nodara kaitējumu cilvēku veselībai vai videi. Tās var būt kodīgas, kancerogēnas, toksiskas, viegli uzliesmojošas vai sprādzienbīstamas vielas. Daži bieži sastopami bīstamie atkritumi ir atkritumeļļa, krāsu atlikumi, baterijas, spuldzes, dažādas ķimikālijas un elektronikas atkritumi, kas satur bīstamas sastāvdaļas.

Izmanto praktiskus atkritumu konteinerus un otrreiz pārstrādājamus šķirošanas konteinerus ar skaidri salasāmām etiķetēm, lai nodalītu dažādu veidu atkritumus un atlieku produktus, kas tiek izmantoti vai rodas uzņēmējdarbībā. Kad nav šaubu, kur atkritumi jāsavāc, samazinās risks, ka kaut kas noies greizi.

Ko nozīmē „ķīmiskās vielas”?

2001. gadā Zviedrijas Ķīmijas biedrības nomenklatūras komiteja jēdzienu „ķīmiskā viela” definēja šādi: makroskopiski homogēns pamatelements vai ķīmiskais savienojums, kuru lieto rūpnieciskā vai komerciālā procesā. Tas varbūt izklausās mazliet neskaidri tiem, kuri neko daudz nesaprot no ķīmijas, bet īsumā tas nozīmē, ka ķimikālijas ir visur.

Tāpēc mums ir jāzina, kuras ķīmiskās vielas ir kaitīgas cilvēkiem, dzīvniekiem un videi. Visi bīstamie ķīmiskie produkti jāklasificē, jāmarķē un jāiepako saskaņā ar ES KMI regulas noteikumiem, kas nozīmē klasificēšanu, marķēšanu un iepakošanu (Nr. 1272/2008). Zviedrijas Ķimikāliju aģentūras mājaslapā ir daudz informācijas, kas jāņem vērā.

Bīstamu ķimikāliju uzglabāšana

Ja uzņēmums glabā ķimikālijas, vienmēr pastāv izlīšanas un noplūdes risks. Ir svarīgi nepieļaut, ka tas nodara kaitējumu cilvēkiem un videi vai rada bīstamas ķīmiskas reakcijas.

Daži svarīgākie ķīmikāliju uzglabāšanas noteikumi:

  • Ķīmiskās vielas jāglabā ventilējamie ķīmikāliju skapjos, vides skapjos, skābju skapjos vai ķīmisko vielu novietnēs.
  • Ķīmisku vielu noplūdes gadījumā sajaucoties var izraisīt bīstamas ķīmiskas reakcijas, tāpēc tās ir jāglabā atsevišķi.
  • Lai savāktu noplūdes, izmanto, piemēram, savākšanas tvertnes, tvertnes noplūdušiem šķidrumiem, noplūdes tvertnes vai noplūdes paliktņus.
  • Nedrīkst glabāt skābes kopā ar bāzēm, stipras skābes kopā ar organiskām vielām vai stipri oksidējošas vielas kopā ar oksidējamām vielām.
  • Ķimikālijas jāuzglabā tā, lai tām nevarētu piekļūt nepiederošas personas, piemēram, slēdzamos ķīmisko vielu skapjos

Rīkošanās ar bīstamiem atkritumiem

Bīstamie atkritumi ir atkritumi, kas nodara kaitējumu cilvēku veselībai vai videi. Tās var būt kodīgas, kancerogēnas, toksiskas, viegli uzliesmojošas vai sprādzienbīstamas vielas. Daži bieži sastopami bīstamie atkritumi ir atkritumeļļa, krāsu atlikumi, baterijas, spuldzes, dažādas ķimikālijas un elektronikas atkritumi, kas satur bīstamas sastāvdaļas.

Bīstamos atkritumus nekādā gadījumā nedrīkst mest sadzīves atkritumos, sajaukt ar citiem atkritumiem vai liet kanalizācijā. Privātpersonas savus bīstamos atkritumus var nodot pārstrādes centrā. Prasība šķirot atkritumus attiecas gan uz privātpersonām, gan uzņēmumiem, bet uzņēmumiem ir īpaši noteikumi par to, kā šķirot, dokumentēt un transportēt bīstamos atkritumus, un tos ir svarīgi zināt.

Uzņēmuma īpašniekam ir jāzina, kā bīstamie atkritumi ietekmē vidi un veselību, kā arī atkritumu apstrādes un klasificēšanas noteikumi. Tev ir arī jādokumentē, kuri bīstamie atkritumi atrodas uzņēmumā, un jānovērš to veidošanās. Turklāt uzņēmums ir atbildīgs par to, lai atkritumu transportētājam un saņēmējam būtu nepieciešamās atļaujas.

Zviedrijas Vides aizsardzības aģentūras atkritumu reģistrs

No 2020. gada 1. novembra visiem uzņēmumiem Zviedrijā ir jāziņo Zviedrijas Vides aizsardzības aģentūras atkritumu reģistram, ja uzņēmums rada bīstamos atkritumus. Tas attiecas uz visām darbībām - atkritumu rašanos, transportēšanu, savākšanu, starpniecību, tirdzniecību vai apstrādi.

Atkritumu reģistrs veicina skaidrāku priekšstatu par bīstamo atkritumu plūsmu Zviedrijā, palielinot iespējas pareizi rīkoties ar atkritumiem. Zviedrijā rodas vairāk nekā 2 miljoni tonnu bīstamo atkritumu gadā. Lai sasniegtu netoksiskas vides mērķi un veicinātu virzību uz aprites ekonomiku, atkritumu atkārtotai izmantošanai ir jāpalielinās, un atkritumu apjomam ir jāsamazinās.


Zviedrijas Vides aizsardzības aģentūras mājaslapā atradīsi vadlīnijas un noderīgu informāciju darbam ar bīstamajiem atkritumiem.


    

Bīstamo atkritumu piemēri

  • Acetons
  • Attaukošanas līdzekļi
  • Baterijas
  • Pesticīdi
  • Elektronikas atkritumi
  • Impregnēti kokmateriāli
  • Krāsa uz šķīdinātāja bāzes
  • Dzīvsudrabs
  • Lakas ligroīns
  • Līmes atlikumi
  • Medikamenti
  • Nagu laka
  • Atkritumeļļa
  • Skābes

Pavaicā mums par atkritumu šķirošanas risinājumiem!

Ja tev ir kādi jautājumi, piemēram, par vides skapjiem vai tvertnēm atkritumu šķirošanai, laipni aicinām sazināties ar mums. Mēs priecāsimies palīdzēt!

Šeit jūs atradīsiet visus mūsu produktus ķīmiskai apstrādei

BUJ

Privātpersonām ķīmisko vielu atliekas jānodod pašvaldības pārstrādes centrā, vides stacijā vai tamlīdzīgi. Lai pareizi rīkotos ar šādiem atkritumiem, saturam jābūt marķētam. Vēlams ķīmiskās vielas atstāt oriģinālajā iepakojumā.
Bīstamie atkritumi var būt, piemēram, toksiski, kodīgi, radioaktīvi, viegli uzliesmojoši vai kaitīgi cilvēkiem un videi.
Ja iepakojums ir marķēts ar simbolu, kas norāda, ka viela ir bīstama videi vai veselībai, tas jānogādā pārstrādes centrā pat tad, ja iepakojums ir tukšs.
Uzņēmumam, kas rada, transportē, savāc, tirgo vai pārstrādā bīstamos atkritumus, vai nodarbojas ar starpniecības pakalpojumiem, ir jāziņo Zviedrijas Vides aizsardzības aģentūras atkritumu reģistram.
Bīstamie atkritumi jāglabā cieši noslēgtos konteineros, kas marķēti ar satura informāciju. Konteineriem vēlams atrasties telpās. Ārpus telpām atkritumiem jābūt norobežotiem, jāatrodas zem jumta, un tiem nedrīkst piekļūt nepiederošas personas.
Privātpersonas bīstamos atkritumus nodod pašvaldības pārstrādes centram vai vides stacijai, atkarībā no atkritumu veida.
Privātpersonas nodod izlietotās baterijas pašvaldības pārstrādes centram vai vides stacijai.
Zviedrijā katrai mājsaimniecībai ir juridisks pienākums šķirot savus atkritumus. Šķirojot atkritumus to rašanās vietā, var parūpēties par bīstamām vielām un materiāliem un atkārtoti izmantot pārstrādājamus materiālus.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.