Padomi drošāku darbavietu izveidei

Padomi drošāku darbavietu izveidei

Vai zināt, kā uzlabot savu darba vidi? Iekārtojumam ir liela fiziska ietekme gan uz darba norisi, gan darbinieku labsajūtu. Tā ir arī rēķināšanās ar neparedzamo, lai mazinātu negadījumu risku. Šeit ir apkopoti daži padomi, kā ar vienkāršām metodēm uzlabot drošību darbā. Viss labākai darba vietai!

Neaizmirstiet par grīdu

Grīda ir svarīgāka, nekā varētu domāt. Vienbrīd ir nepieciešama cieta pamatne, piemēram, ja tiek izmatots kravu transports. Citos gadījumos mīkstāks grīdas segums atvieglos saspringumu kājas, pēdās un mugurā. Neatkarīgi no cietības, grīdai būtu jābūt pēc iespējas vienā līmenī, tomēr, ja tas nav iespējams, labāk ir izmantot rampu nevis kāpnes. Gādājiet, lai grīdā nebūtu bedru vai izciļņu, jo šādi nelīdzenumi paaugstina negadījumu risku. Atcerieties par riskiem, ko rada mitras grīdas, kas gadās, piemēram, veicot uzkopšanu.

Skatiens ap stūri

Ikviens, kas vada kravas automašīnu vai citus industriālos transportlīdzekļus, labi apzinās riskus. Vietās, kur no sāniem var tuvoties cits transportlīdzeklis vai darba kolēģis, jābūt labai redzamībai. Visos šādos gadījumos var noderēt spogulis, kurā redzams viss, kas notiek aiz stūra. Pat tad, ja ātrums ir ierobežots un uzmetat spogulim skatu vien mirkli, šis mirklis no drošības viedokļa var izrādīties ārkārtīgi vērtīgs.

Brīvas zonas iekštelpās un ārā

Drošas ejas samazina traumu risku un ir ļoti noderīgas lielās loģistikas teritorijās, kā arī industriālās telpās. Ja iespējams, mēģiniet norobežot ejas ar barjeru, piemēram, žogu vai stabiņu virkni. Kā alternatīvu var izmantot arī uz grīdas uzkrāsotu marķējumu, ar līnijām un bultām norādot transportēšanas maršrutus, riska zonas un evakuācijas ceļus.

Reizēm var noderēt arī elastīgi pielāgojama alternatīva, piemēram, ja rodas vajadzība uz laiku norobežot zonu ap smagu celtni vai citu strādājošu tehniku. Šādos gadījumos iesakām pārvietojamu risinājumu, kas īsā laikā ir pagarināms atbilstoši nepieciešamībai un, kad vairs nav vajadzīgs, ir salokāms un pārvietojams citus.

Svarīgās apmācības par evakuāciju

Mēs nevaram runāt par personīgo drošību, nepieminot darba vietas evakuāciju, kā arī to, cik svarīgi ikvienam ir zināt, kā rīkoties šādās situācijās. Šādas zināšanas vislabāk ir nostiprināt ar regulārām apmācībām. Tāpat vienmēr ir jāpārliecinās, vai evakuācijas ceļi ir pietiekami plati un tajos neatrodas šķēršļi, kā arī vai durvis nav aizslēgtas un ir skaidri apzīmētas.