Iekārtojiet skolas garderobi

Iekārtojiet skolas garderobi

Iekārtojot skolas garderobi, jāņem vērā vairākas lietas. Labi izplānojot ieejas zonu, iespējams novērst no āra ienesto dubļu un netīrumu nonākšanu skolas telpās. Tā ir zona, kas vienlīdz labi var pildīt gan virsdrēbju glabātuves, gan uzgaidāmās telpas funkcijas. Iesakām apgādāt ieeju ar mēbelēm, kas piemērotas kā bērniem, tā pieaugušajiem.

Lai āra mitrums un netīrumi netiek tālāk par skolas garderobi

Ieejas zona patiesībā sākas jau ārpus ieejas durvīm. Novietojot ieejas durvju ārpusē piemērotus paklājus, vienlaikus parūpēsieties gan par mitruma, gan par netīrumu aizturi.

Sāciet ar paklāja novietošanu pie skolas ieejas durvīm– ieteicams režģots vai raupjas gumijas paklājs ar caurumiem dubļu novadei. Savukārt telpās otrpus durvīm izklājot paklāju ar labu uzsūktspēju un sariņiem netīrumu noņemšanai, iespējams novērst gružu ienešanu telpās un ūdens peļķu veidošanos. Garderobes grīda nekļūs mitra un slidena, ja aprīkosiet to ar augstas uzsūktspējas paklāju, kas absorbēs no kurpēm un zābakiem atdalījušos netīrumus.

Telpā pie pašām ārdurvīm ir vērts novietot apavu glabāšanas plauktu, kur bērni pirms došanās uz klasēm varētu atstāt netīrus, dubļainus apavus. Iesakām to aprīkot arī ar apģērbu statīviem un pakaramajiem mitru virsdrēbju pakarināšanai.

Bērniem un pieaugušajiem vienlīdz piemērots, ergonomisks garderobes aprīkojums

Garderobe bieži pilda arī uzgaidāmās telpas, pārģērbšanās telpas un glabātuves funkciju. Tai būtu jābūt iekārtotai atbilstoši ne vien bērnu, bet arī pieaugušo vajadzībām, jo pieaugušajiem bieži jāpalīdz bērniem saģērbties.

Soli ģērbtuvēs paredzēti pārģērbšanās vajadzībām, un tos var izvietot arī uzgaidāmajās telpās. Daudziem soliem ir divlīmeņu virsma – viena no virsmām paredzēta bērniem, otra – pieaugušajiem. Apsēžoties uz divlīmeņu sola, lai palīdzētu līdzās sēdošam bērnam, pieaugušais saglabā ergonomisku sēdus stāvokli. Pastāv arī iespēja garderobē novietot ergonomisku krēslu uz ritenīšiem, kas nepieciešamības gadījumā pieaugušajam ļaus atrasties vienā augstumā ar bērnu.

Garderobes aprīkojums personīgu lietu uzglabāšanai

Garderobēs tiek glabāts viss – gan apģērbi un somas, gan skolas grāmatas un tapušie zīmējumi. Iesakām garderobi aprīkot ar āķiem, uz kuriem pakārt jakas un somas, plauktiņu ar vietu apaviem un mazākiem papildu nodalījumiem cimdu un cepuru novietošanai. Izvēloties pie sienas fiksējamus uzglabāšanas nodalījumus, atvieglosiet arī telpu uzkopšanas procesu un iegūsiet vairāk brīvi pieejamas grīdas virsmas. Lieliski noderēs arī izturīgi garderobes skapji.

Zīmējumu, mājasdarbu un grāmatu novietošanai iespējams ierīkot personalizētas glabātuves – piemēram, sienas statīvus ar nodalījumiem, kuriem pievienoti bērnu vārdi. Katram bērnam var piešķirt savu nodalījumu, kurā ērti salikt papīra materiālus, lai tie nepazustu starp apģērbiem. Turklāt pie sienas iespējams piestiprināt kalendāru vai ziņojumu dēli, uz kura atstāt gan vecākiem, gan bērniem ērti pieejamas, informatīvas norādes par gaidāmajiem notikumiem un pasākumiem.