Kā hibrīddarbs var palīdzēt sasniegt vēl labākus rezultātus

Kā hibrīddarbs var palīdzēt sasniegt vēl labākus rezultātus

Hibrīddarbs ir ienācis mūsu dzīvēs uz palikšanu. Tas sniedz darbiniekiem iespēju izvēlēties, kur strādāt – birojā vai attālināti, un ir kļuvis par daudzu uzņēmumu darba normu. Atsevišķos gadījumos šāds darba formāts pat ir obligāts un kalpo kā bonuss labāko darbinieku piesaistei. Rodas jautājums, kā iekārtot teicami funkcionējošu hibrīda darba vidi, un kādi ir šī procesa klupšanas akmeņi. Šajā rakstā sniegsim dažus padomus, kas var palīdzēt tavam uzņēmumam ceļā uz panākumiem.
sapulču telpa
Akustiskais dīvāns un kafijas galdiņš

Hibrīddarbs kā ieguvums ikvienam

Šobrīd notikumi risinās ļoti strauji. Tiek lēsts, ka jau tuvākajā nākotnē vidusmēra biroja darbinieks atradīsies birojā mazāk nekā desmit dienas mēnesī. Turklāt ir sagaidām, ka sapulcēs vismaz viens no dalībniekiem piedalīsies attālināti. Kas tad padara hibrīddarbu tik pievilcīgu? Atbilde, protams, ir – visas priekšrocības, ko tas sniedz gan darbiniekiem, darba devējiem.

Darbinieku priekšrocības:

  • Hibrīddarbs ietaupa laiku, samazina pārbraucienus un ļauj labāk sabalansēt darbu un atpūtu.
  • Var netraucēti strādāt, labāk koncentrēties
  • Lielāka kontrole pār savu laiku, kas samazina stresu un paaugstina labbūtību.
  • Lielāka apmierinātība ar savu darba/dzīves līdzsvaru.

Darba devēju priekšrocības:

  • Apmierināti darbinieki, kas bauda labu darba un dzīves līdzsvaru..
  • Uzlabojas darba ražīgums, jo apmierināti darbinieki strādā labāk.
  • Hibrīddarbs palīdz kļūt par pievilcīgāku darba devēju un vieglāk paturēt/piesaistīt labākos darbiniekus.

Galvenās hibrīddarba organizēšanas jomas

Mēz zinām, ka hibrīddarbs ir pozitīva parādība. Lai atvieglotu pāreju uz to, ir svarīgi vispirms izveidot piemērotus darba apstākļus.

  • Darba vide – birojā un attālināti
  • Menedžments – uzticēšanās, dalīta atbildība un skaidra politika

Darba vide

Saskaņā ar hibrīddarba teoriju ikvienam darbiniekam būtu jāspēj strādāt no jebkuras atrašanās vietas. Lai šī ideja darbotos praksē, nepieciešams izpētīt dažādas darba telpas gan birojā, gan attālinātā darba vietā.

Mājas birojs. Atbildību par darba vidi uzņemas darba devējs, neatkarīgi no tā, kur tiek veikts darbs. Nevar ietekmēt mājas biroja iekārtojumu, tomēr vajadzētu pārliecināties, ka darbiniekiem ir nodrošināta laba ergonomija.
Mūsus sortimentā ir atrodamas ergonomiskas mēbeles mājas birojam un darba vides aprīkojums, kas nodrošinās ērtus un parocīgus darba apstākļus.


5 radoši padomi darbam no mājām. Lasi šeit.


Socializācija. Kas liek darbiniekam nomainīt mājas komfortu pret dienu birojā? Iespēja satikt kolēģus, lai darbotos radošāk, turklāt strādāt pie kopīgiem projektiem ir patīkamāk, atrodoties vienā telpā ar pārējiem komandas biedriem. Ja birojs kļūst par sadarbības centru, droši vien būs vajadzīgas vairākas sanāksmju telpas, kas, visticamāk, aizstās vienu lielu konferenču zāli. Izvēloties vairākas nelielas sanāksmju telpas, nevis vienu lielu zāli, paralēli var sadarboties vairākas darba grupas.

Atsevišķa darba telpa. Nelielas tikšanās telpas var noderēt arī tiem darbiniekiem, kuriem darbā nepieciešams klusums. Skaidrs, ka arī birojā ir jāvar koncentrēties. Turklāt vajadzīga arī iespēja mainīt pozas darba laikā, kad ķermenis vai prāts saka priekšā, un laba ergonomija šeit ir ļoti svarīga. Pacelt augstāk vai nolaist zemāk darba virsmu, sēdēt atpūtas zonā vai ēdamtelpā, iekārtoties atsevišķā nodalījumā - padomā, vai šādas iespējas jau pastāv, tādēļ, ka birojā ar šādām ērtībām gribas atrasties ikvienam.

Tehnoloģijas un mēbeles. Hibrīda darbs balstās uz aksiomu, ka satikties digitālajā vidē ir tikpat vienkārši, cik satikties dzīvē. Tam nepieciešams uzstādīt pareizu sapulču tehnisko aprīkojumu, vēlams, vairākās telpās. Iesakām atbilstoši mēbelēt telpas, lai ikviens justos klātesošs, neatkarīgi no faktiskās atrašanās vietas. Piemēram, novieto TV ekrānu garā galda galā, jo tādā veidā ikviens – arī tie, kas piedalās attālināti, var labi redzēt viens otru un ērti sarunāties.

Viegla komunikācija. Iespēja socializēties vienmēr ir piesaistījusi cilvēkus birojam. Hibrīddarba laikā šī iespēja ir vēl svarīgāka, jo, redzot vienam otru, rodas kopības sajūta. Tādēļ jāpadomā par telpu šādām spontānām tikšanās reizēm, kurā ikviens jūtas droši un radošums ir zenītā. Tam nepieciešami pāris dīvāni, atpūtas krēsli un galdi, tuvumā novietots kafijas automāts un ūdens. Pārējais notiks pats no sevis.

Pārvaldība

Sākumā vadītājiem var būt grūti atteikties no atbildības. Tam vajadzīga cieša ticība darbinieku plānošanas un patstāvīga darba spējām. Tomēr, lai hibrīddarbs noritētu veiksmīgi, ir nepieciešama savstarpēja uzticēšanās un atbildīga attieksme. Uzdrošinies, ļaut darbiniekiem augt!

Mazāk kontroles. Vadītājiem ir svarīgi nedomāt par darbu kā par vietu - ir svarīgi par to domāt kā pār procesu. Tad vieta un darba darīšanas laiks vairs nav tik svarīgs. Nodrošini darbiniekiem atbilstošus apstākļus labam darbam un brīvībai ar atbildību un vēro, kā pieaug apmierinātība ar darbu, produktivitāte un lojalitāte pret darbavietu.

Deleģēta atbildība. Labi funkcionējošai hibrīda darbavietai vajadzīgs ne tikai jauns vadības veids – arī katram darbiniekam ir jāuzņemas daļa atbildības. To var definēt kā sava veida sadarbību. Atbildība šajā gadījumā ietver pūles, sadarbību, kultūru un kopīgus komandas mērķus. Viens par visiem un visi par vienu!
Skaidra politika. Ir svarīgi darbiniekiem definēt skaidru struktūru. Izvirzi noteikumus, cik bieži darbiniekiem ir jāierodas birojā, kas viņiem jādara, strādājot no mājām, un kā jānotiek sadarbībai. Ieteicams izveidot prasmju pārneses un iekšējas komunikācijas plānu. Noteikti pārliecinieties, ka ikviens ar cieņu attiecas pret pārējo kolēģu laiku.

Ceram, ka šie pieturpunkti un mūsu ieteikumi tev palīdzēs, lai sagatavotos vieglai pārejai uz hibrīddarbu. Vēlam veiksmi!

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.