Teambuilding - 5 soļi ceļā uz sapņu komandu

Teambuilding - 5 soļi ceļā uz sapņu komandu

Ikdienas profesionālajās gaitās noteikti esi saskāries ar Rietumos populāro sloganu “Teamwork makes the dream work”.  Kaut arī frāzei līdz šim nav piemeklēts tikpat trāpīgs atvasinājums latviešu valodā, ir skaidrs, ka “teambuilding” koncepts rezonē arī ar pašmāju uzņēmējiem un komandu vadītājiem.

Izkopta komandas kultūra veicina piederības, drošības un līdzdarbības sajūtu - kvalitātes, kas padara darba vidi patīkamāku darbiniekiem un var tiešā veidā ietekmēt darba rezultātus. Kas padara vienas komandas efektīvākas par citām? Šajā rakstā apskatīsim piecus pārbaudītus “tīmbildinga” risinājumus - komandas saliedēšanas aktivitātes, kas palīdzēs taviem darbiniekiem efektīvāk sasniegt nospraustos mērķus. 
1. Izvirziet kopīgus mērķus un vienojieties par noteikumiem
Skaidrs, pievilcīgs un visām pusēm saistošs mērķis kalpos par motivējošu atskaites punktu visai komandai. Sāciet ar šāda mērķa definēšanu, sanākot kopā visiem komandas dalībniekiem. Dodot teikšanu visiem klātesošajiem, tu jau pašā sākuma parūpējies par cieņpilnu, uz kopīgas vīzijas īstenošanu vērstu komunikāciju. 

Vienojaties arī par noteikumiem. Šeit uzreiz jāpiemin, ka runa neiet par noteikumiem vārda klasiskajā izpratnē. Tā vietā ieviesiet unikālas regulas, kas veicinātu darbinieku motivāciju, piemēram - “Darbam ir jādara mūs priecīgus” vai “Mums ir jādalās atsauksmēs un atzinībā”, kā arī “Mums vienmēr jāmeklē veidi, kādos uzlabot iekšējo sadarbību”.

2. Iedvesmojaties un gūstiet labumu viens no otra
Katrs komandas dalībnieks ir unikāls! Izmanto šo dažādību savā labā! Komandas dalībniekiem ir jāmācās produktīvi izmantot kolēģu zināšanas un unikālās personības. Veiksmīgu komandu kodolu bieži vien veido indivīdi, kuru atšķirīgās personības un spējas komplimentē viena otru. Ideālā variantā tavā komandā vajadzētu būt:

  • “Implementētajam” - personai, kura organizē plānus un virza procesus
  • “Stratēģim”, kurš apkopo informāciju un veido analīzē balstītu stratēģiju
  • “Ietekmētajam” jeb “Influencerim” - komandas radošajam gariņam, kurš domā ārpus kastes un atrod nestandarta risinājumus
  • “Attiecību uzturētājam” - personai, kura uztur pozitīvu gaisotni un nodrošina komandas virzību pretī mērķim
vīrietis un sieviete birojā pie sapulču galda
Krēsls JOY
296.-€
Glada medarbetare samlas till ett stormöte i en lokal möblerad med stapelbara stolar
Konferensstol NELSON, 4-pack
159.-€
3. Atpūtieties kopā
Saliedēta komanda ir investēta komanda! Ārpus darba laika aktivitātes, piedaloties visiem komandas biedriem, dod jums iespēju labāk iepazīt vienam otru. Izkopjat komandas garu kopīgās aktivitātēs, vai tas būtu komandu sports, sadarbību veicinoši vingrinājumi, vai citas aizraujošas “tīmbildinga” aktivitātes.  

4. Domājiet par sapulču kvalitāti
Ir svarīgi nepieļaut, ka komandas kopā sanākšana kalpo tikai sausai informācijai apmaiņai. Tā vietā jums ir jāredz sapulces, kā iespēja radošam kopdarbam un ideju apmaiņai. Labs risinājums ir sapulču izdalīšana vairākos tipos. Komandas starpā varat vienoties par ilgākām sapulcēm, kas veltītas darbinieku izglītošanai, kā arī īsa formāta lēmumu pieņemšanas sapulcēm, un ikdienas “zibens mītingiem” - sapulcēm, kuru ietvaros varat vienoties par aktuālajām prioritātēm.

Apsveriet arī “aktīvās sapulces” ārtelpās. Darbinieku tikšanās un aktualitāšu pārrunāšana, aktīvi rosoties zem klajas debess, ir neparasts, taču pārsteidzoši efektīvs risinājums. Atceries, ka tīrai informācijai apmaiņai pilnībā pietiek ar iknedēļās informatīvā e-pasta izsūtīšanu.  

5. Regulāra pašrefleksija
Rezultātiem, kā pozitīviem tā negatīviem, ir jātiek regulāri adresētiem. Tikai apzinoties stiprās puses un problēmpuntkus, ir iespējams nodrošināt, ka komanda kopā strādā efektīvi, spējot skaidri saskatīt uzlabojumu iespējas. Esiet proaktīvi, uzdodiet viens otram jautājumus - “Kas nostrādāja labi, kas - mazāk veiksmīgi?”. Vissvarīgākais jautājums visiem komandas dalībniekiem - “Ko esam mācījušies no šīs pieredzes, un kā varam turpmāk darboties efektīvāk?”. 


Kā iekārtot ēdamistabu darba vietā? Uzzini šeit

BUJ

Teambuilding har syftet att skapa arbetaTīmbildings (no angļu “Teambuilding”) ir pasākumu un prakšu kopums, kura mērķis - veidot cieši saliedētas darba grupas, un veicināt to ceļu pretī panākumiem. Viena no galvenajām tīmbildinga funkcijām ir veicināt pozitīvu dinamiku komandas ietvaros. sgrupper med en stark sammanhållning där man jobbar mot gemensamma mål. Men också för att skapa en bra gruppdynamik och lära känna varandra.
Tīmbildings nav skaidri definēta, viena veida aktivitāte, un praksē tas var izpausties visdažādākajos veidos. Tas var būt gan galda spēļu vakars, ar mērķi labāk iepazīt komandas biedrus, vai arī kā plašāka mēroga pasākumi, piemēram komandas dalība diskusiju forumos, kursos vai specializētos treniņos.
Komandas ar augstu psiholoģiskās drošības līmeni raksturo darbinieki, kuri nebaidās teikt, ko domā, jūt un par ko iestājas. Šādās komandās darbinieku starpā valda augsts savstarpējās cieņas līmenis. Tīmbildinga vingrinājumi, kas veicina personīgo attīstību, bet ir pietiekami vienkārši, lai būtu pieejami visiem komandas dalībniekiem (piemēram, izejot no fiziskās sagatavotības līmeņa) ir labs starta punkts pamata drošības sajūtas radīšanai.
Liec uzsvaru uz saliedētību, vīzijas skaidrību un mērķiem, kuriem dodaties pretī caur atvērtu komunikāciju un dalīšanos ar atsauksmēm. Panākumu atzīmēšana neatkarīgi no to mēroga ir vienkāršs veids, kādā stiprināt komandas garu. 
Cieņpilna sadarbība ceļā uz skaidri definētiem mērķiem, savstarpēja uzticība, un komandas dalībnieku drošība savās lomās, ir labs pamats efektīvai komandas darbībai.
Pārliecinies, ka jebkurš komandas loceklis jūtas piederīgs, uzklausīts un pamanīts. Ne katrai komandai ir nepieciešams skaidri izdalīts līderis, bet, ja pazīmes liecina par pretējo, izvirzi piemērotu līderi. Piederības sajūta ir viena no cilvēka spēcīgākajām dziņām. Komandas saliedētība balstās tieši uz spēcīgu individuālās piederības sajūtu.
Efektīvu komandu raksturo darbinieki, kuri paļaujas viens uz otru, darbojas ceļā uz kopīgiem mērķiem, kā arī dala pienākuma sajūtu attiecībā pret darbu, savu lomu komandā, un personīgo pienesumu.
Darba grupā katrs tās dalībnieks ir neatkarīgs un nes tikai individuālo atbildību. Tikmēr komandas ietvaros, dalībnieku starpā valda dziļa sadarbība, kā arī dalīta atbildības sajūta pret veicamo uzdevumu un izaicinājumu pārvarēšanu.