Sieviete stāvs pie metāla darbgalda

Kāpēc vajadzētu izvairīties no ilgstošas sēdēšanas

Nekustīgi sēžot vairākas stundas, pieaug veselības problēmu risks. Savukārt regulāras fizisikās aktivitātes, uzlabo skābekļa apriti, kas savukārt ir svarīgi, lai no asinsrites izvadītu taukus un cukurus. Esi aktīvs gan darba laikā, gan pārtraukumos – tas nāks par labu gan garīgajai, gan fiziskajai veselībai. Fiziskās aktivitātes paaugstina labsajūtu un veicina enerģijas pieplūdi, kas palīdz veikt darba pienākumus.
sieviete strādā pie augstumā regulējama galda

Dažādība, kas uzlabo pašsajūtu

Ilgstoša atrašanās sēdus pozīcijā nogurdina muskuļus un padara tos stīvus. Tas tāpēc, ka sēdēšanas laikā muskuļi saspringst. Sākumā var šķist, ka šo problēmu varētu atrisināt stāvot, taču patiesībā ilgstoša stāvēšana ir tikpat kaitīga.

Ideālā gadījumā būtu jāizvairās no pārāk ilga darba vienā pozā un jāatrod veidi, kā ikdienā vairāk kustēties. Pat šķietami nelielas fiziskā aktivitāte panāk būtiskas pārmaiņas – piemēram, regulāri pārtraukumi paaugstina enerģijas līmeni un palielina skābekļa piegādi muskuļiem un smadzenēm.

Dažādas aktivitātes un pozu maiņa sniedz daudz ieguvumu – veicina asinsriti, kā arī samazina tauku daudzumu asinīs.

Ja seko līdzi savam svaram, atceries, ka, vienkārši pieceļoties kājās, vari sadedzināt vairāk tauku nekā tikai sēžot. Tāpat uzlabojas ķermeņa spēja patērēt skābekli, kas ilgtermiņā paaugstina enerģijas līmeni.

Sper pirmo soli. Tas ir pavisam vienkārši

Sāc ar vienkāršiem risinājumiem – iegādājies galdu ar regulējamu augstumu un stāvi uz pretnoguruma paklāja. Mainot darba pozu, kārtīgi izstaipies. Jebkura fiziska aktivitāte uzlabos tavu pašsajūtu, un darba vietas pielāgošana var palīdzēt kļūt aktīvākam.
noliktavas darbinieks ar palešu ratiem

Fiziski smags darbs

Ja darbā bieži cel smagumus, ir svarīgi ķermeni izkustināt arī citos veidos, lai palīdzētu uzturēt formu un ķermenis varētu tikt galā ar visiem uzdevumiem, kas darbā jāpaveic. Pirms darba sākšanas ir arī ieteicams iesildīties.

Ceļot smagumus un vienlaikus griežoties uz sāniem, var viegli savainot muguru. Lai nerastos paliekošas traumas, ir svarīgi saglabāt kustīgumu mugurkaula krūšu daļā, gurnos un plecos. Tālab ir noderīgi vingrināt gurnus, muguru un plecus.

Pielāgo treniņu programmu savam darbam un ķermenim. Meklē treniņus, kas atbilst ķermeņa slodzei darbā.


Lasi mūsu padomus, kā pareizi celt smagumus

Gan ķermenim, gan prātam

Pētījumi liecina, ka mazkustīgs dzīvesveids var palielināt priekšlaicīgas nāves risku. Ulfs Ekelunds, Norvēģijas Sporta zinātņu universitātes profesors un viens no pasaules vadošajiem fizisko aktivitāšu ekspertiem, apgalvo, ka, vingrojot 30 minūtes dienā, varam samazināt mirstības risku, savukārt, vingrojot stundu dienā, priekšlaicīgas nāves risku novēršam pavisam. Tāpat profesors norāda, ka pat neliels vingrinājums ir labāk, nekā nevingrot nemaz.

Kustības un fiziskas aktivitātes ne tikai stiprina ķermeni, bet arī veicina garīgo labsajūtu, paaugstinot dabisko vielu, piemēram, serotonīna, noradrenalīna un dopamīna, līmeni asinīs. Šīs vielas palīdz novērst stresu un depresiju. Tāpat aktivitātes palīdz uzlabot smadzeņu darbību un atmiņu.

BUJ

Sēdošs dzīvesveids nozīmē zemu enerģijas patēriņu ar nelielu muskuļu aktivitāti, respektīvi ilgstoša atrašanās sēdus (vai guļus) stāvoklī.
Sēdoša darba laikā tavas lielākās muskuļu grupas, īpaši sēžas un kāju muskuļi ir neaktīvi, un tev ir lēna enerģētiskā vielmaiņa. Turklāt samazinās asinsrite gan organismā, gan smadzenēs, kas savukārt vājina koncentrēšanos, sniegumu un palielina noguruma sajūtu.
Pieaugušie dienā sēž vidēji deviņas līdz desmit stundas.
Mazkustīgs dzīvesveids palielina tādu izplatītu veselības slimību risku kā sirds un asinsvadu slimības, 2. tipa cukura diabēts, paaugstināts tauku līmenis asinīs un parastās vēža formas.
Veselīgi ir izkustēties reizi pusstundā, vismaz uz trīs minūtēm.
Muskuļu slānis, kas stabilizē un aizsargā mugurkaulu, novājinās, cilvēks ātrāk kļūst stīvs, un rodas saspringums muskuļos un locītavās.
Ar periodisku izkustēšanos dienas laikā, bet atceries: lai stiprinātu organismu, ir svarīgi būt aktīvam arī brīvajā laikā.
Pārāk ilga stāvēšana bez pietiekamas atpūtas rada stresu organismam, īpaši kāju un muguras muskuļiem. Tāpēc ir labi dažādot darba pozas, periodiski sēžot un stāvot kājās.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Lūdzu uzgaidi...