Kādēļ tev nepieciešams atbilstošs celšanas aprīkojums?

Kādēļ tev nepieciešams celšanas aprīkojums?

Preču pārvietošana ir neatņemam ikdienas sastāvdaļa gan noliktavās un loģistikas centros, gan darbnīcās un ražotnēs. Atbilstošs celšanas aprīkojums ļauj samazināt darba traumu riskus, kā arī preču bojājumus, kas var rasties transportēšanas laikā. Traumas un veselības problēmas samazina darba ražīgumu, bet bojātas preces - rentabilitāti. Tādēļ ir īpaši svarīgi, lai darbiniekiem ir pieejami kvalitatīvi palešu ratiņi, pacēlāji, krautņotāji, palešu iekrāvēji, elektriskie iekrāvēji u.c drošs un ergonomisks celšanas aprīkojums. 

Šajā rakstā lasi par to, kāds celšanas aprīkojums padarīs tavu darba vidi produktīvāku un drošāku.
preču ratiņi un metāla plaukti

Kādēļ atbilstošs celšanas aprīkojums ir svarīgs?

Visizplatītākā kļūda ir tā, ka ceļot smagus priekšmetus, mēs noslogojam muguru, nevis kājas. Tam ir neveselīga ietekme uz mugurkaula diskiem. Diemžēl, nereti muguras veselības problēmas sākam apzināties tikai tad, kad ir jau par vēlu. Regulāra smagu priekšmetu nepareiza celšana ietekmē ne tikai muguras, bet arī locītavu un saišu veselību kopumā. Tā veicina locītavu nodilumu un paātrina to novecošanu.

Sertificēta fizioterapeite un ergonomikas speciāliste Anna Millbourn Olander (Zviedrija), sniedz ir apkopojusi lietderīgus padomus, kas jāņem vērā, ja ikdienā ir jāceļ un jāpārvieto liels skaits preču.

“Efektīvākais veids, kā izvairīties no traumatisma riskiem ir smagus priekšmetus pārvietot stumjot, velkot vai ripinot. Šim nolūkam lieliski noder kravas rati un dažādi transportēšanas rati. Ja transportēšanas aprīkojums nav pieejams, tad ir jo īpaši svarīgi atcerēties pareizas celšanas tehniku un ķermeņa pozu un ievērot sekojošus pamatprincipus.

  • Satver kravu stingri. Pārliecinies, ka tā neizslīdēs
  • Cel ar kājām, nevis ar muguru
  • Cel lēnām un līgani. Neveic asas kustības
  • Arī nolaižot smagu priekšmetu, atbalstam izmanto kājas, nevis muguru

Kad smags ir par smagu?

Ir ļoti grūti noteikt precīzu robežu, kad ceļamā priekšmeta svars ir pārāk liels un rada nopietnu apdraudējumu tavai veselībai. Tādēļ labāk ir neriskēt, jo sekas var būt ilgstošas un paliekošas. Taču ir vairāki faktori, kas ietekmē to, cik smagu priekšmetu vari pacelt. Ņem vērā sekojošo:

  • Priekšmeta svars 
  • Priekšmeta izmēri
  • Plakne uz kuras stāvi
  • Tava fiziskā sagatavotība
  • Augstums no kura priekšmets jāpaceļ

Kā pareizi celt smagumus?

"Padomā par to, kā milzīgu svaru ceļ svarcēlāji. Stienis ir piespiests tuvu ķermenim, mugura ir taisna un celšana notiek ar kājām. Tas dod papildu līdzsvaru un atslogo muguru. Ir svarīgi apzināties, ka nepareizi ceļot arī salīdzinoši vieglus priekšmetus var traumēt muguru un locītavas. Un šis risks nozīmīgi pieaug, ja šādu preču celšana ir daļa no tavas darbadienas." :atzīst Anna Millbourn Olander.
En manuell staplare under användning i en verkstad

Parūpējies par drošu un atbilstošu vidi celšanai

Jau iepriekš izvērtējot darba vides atbilstību ergonomikas un veicamo uzdevumu prasībām, ir iespējams novērst lielāko daļu traumu riskus.
Anna Millbourn Olander uzsver, ka ergonomisks celšanas aprīkojums, piemēram, palešu ratiņi vai pacelšanas galds ir ļoti nozīmīgs solis ceļa uz labāku darba vidi. Taču ikvienam darbiniekam ir jāzina, kā tos pareizi lietot. "Ja kaut ko atstāj uz grīdas, tavam kolēģim, lai to paceltu, būs jānoliecas, bet tas nogurdina vairāk kā vajadzīgs un rada traumu risku.” norāda fizeoterapetie.Tā ir mūsu kopējā atbildība.

Pietiekami plaša darba zona


Smagu priekšmetu celšana, pat tad, ja to veic pareizi, tomēr neizslēdz ārēju faktoru radītus veselības riskus. Piemēram - nepietiekama platība var radīt nepieciešamību pēc liekas ķermeņa sagriešanas pa labi vai pa kreisi, lai manevrētu ar pacelto kravu. Šāda situācija ir gaužam nevēlama. Tādēļ jau laikus parūpējies par pietiekami plašu darba zonu un kravu novietojumu telpā.

Atslogo muguru ar pretkustības vingrinājumiem


Pretkustības ir labs veids, kā novērst traumas. Tie ir atslogojoši vingrinājumi, kas palīdz uzturēt muguru veselīgu.

Izveido ieradumu vismaz reizi stundā atlikt rokas aiz muguras un noliekties atpakaļ. Šis ir noderīgs vingrinājums, ko var izmantot arī tie, kuri strādā birojā un sēž noliekušies uz priekšu pie rakstāmgalda.
Lieti noderēs arī ķermeņa augšdaļās līgana rotēšana pa labi un kreisi ar plaecu augstumā paceltām rokām. Atceries - visas kustības veic lēnām un plūstoši.
Transportēšanas rati
Transportēšanas rati JONES
75.-€
biroja ratiņi
Biroja ratiņi CLIP
188.-€

Četri vienkārši padomi, kā pareizi celt smagumus

1. Stum, velc vai ritini, nevis pārnēsā. Vienkāršs, bet ļoti efektīvs veids, kā izvairīties no traumām un preču bojājumiem. Neatkarīgi no tā, vai pārvietojat mapes birojā vai smago aprīkojumu rūpniecībā, transportēšanas rati būs neaizvietojams palīgs ikdienā. Pat salīdzinoši vieglu priekšmetu celšana un regulāra transportēšana, kas tiek atkārtota bieži, var negatīvi ietekmēt ķermeni.

2. Turi vissvarīgākās lietas pa rokai. Samazini nepieciešamību noliekties vai pastiepties pēc lietām. Darbnīcai lieliski piemēroti ir instrumentu paneļi virs darbagalda. Birojā visbiežāk izmantotās lietas, dokumentus un aprīkojumu, ir ieteicams novietot ērti sasniedzamā attālumā uz rakstāmgalda vai darba augstumā skapjos vai plauktos.

3. Nenovieto smagus priekšmetus augstu pārak dziļi vai uz zemes. Nenovieto smagus priekšmetus uz grīdas. Smagas lietas, kas sver vai lietas, kuras lieto regulāri, jāglabā vēdera augstumā. Vēlams neko neglabāt zem ceļgalu vai virs plecu augstuma.

4. Ceļot smagumus, turi tos cieši klāt. Ieliec ceļus un turi taisnu muguru, tādā veidā slodze būs uz kājām, nevis muguru. Spēcīgi un stingri satver paceļamo smagumu, lai tas neizslīd un turi to pēc iespējas tuvāk savam ķermenim.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Lūdzu uzgaidi...