Uz aktivitāti balstīts birojs ar vietu radošumam un sadarbībai

Uz aktivitāti balstīts birojs ar vietu radošumam un sadarbībai

Uz aktivitāti balstīta biroja pamatideja ir darbavieta, kas sadalīta zonās, kuras pielāgotas dažāda veida uzdevumiem. Darbinieki izvēlas zonas atkarībā no veicamā daba un dienas gaitā pāriet no vienas darba vietas uz citu. Bet ko patiesībā nozīmē strādāt, balstoties uz aktivitāti? Šeit sniegti padomi, kā optimizēt tava biroja interjera dizainu, lai radītu uzņēmuma darba stilam atbilstošu risinājumu. Atslēgvārds ir dažādība!

Darbs uz aktivitāti balstītā birojā

Uz aktivitāti balstītā birojā nav fiksētu darba vietu, proti, darbinieki izvēlas savu darba zonu, atkarībā no saviem uzdevumiem. Darbinieki var izvēlēties, kur viņi darbosies visefektīvāk – vai strādāt, stāvot kājās, sēdēt uz mīksta dīvāna, koncentrēties pilnīgā klusumā vai piedalīties prāta vētrā dinamiskā vidē. Pieejamas daudzas vides, kas atbalsta tavu personību un uzdevumus – inovatīva pieeja, kas bieži vien veicina labāku pašsajūtu, radošumu, produktivitāti un veselību.

Pielāgojams birojs vai uz aktivitāti balstīts birojs?

Pastāv zināmas līdzības starp to, ko sauc par pielāgojamu biroju un uz aktivitāti balstītu biroju. Pielāgojamā birojā darbiniekiem nav ierādītas vietas, bet visas darbstacijas ir līdzīgas. Uz aktivitāti balstītā darbavietā nav skaidra iedalījuma dažādās darbības zonās.

Sieviete stāv pie darba galda birojā

Jauni nosacījumi efektīvam darbam

Uz aktivitāti balstīts darbs nenozīmē tikai jaunus mēbeļu risinājumus – tas ietver arī darba veida maiņu. Ar modernajām tehnoloģijām nepieciešamība pēc stacionārām darba vietām samazinās. Izmantojot piekļuvi internetam, mēs varam darīt savu darbu neatkarīgi no tā, kur atrodamies – izmantojot mūsu viedtālruņus, planšetdatorus, klēpjdatorus vai mākoņpakalpojumus. Raugoties no ergonomikas viedokļa, uz aktivitāti balstīts birojs ir lielisks, jo dienas laikā var viegli variēt savu darba pozu un pārvietoties no vienas biroja vietas uz citu.

Sāc ar rūpīgu darbavietā veicamo darbu analīzi, lai jaunā vide tos atbalstītu. Katram birojam ir jāatrod savs unikāls risinājums. Atbildi uz dažiem galvenajiem jautājumiem: kādas ir tavas vajadzības, un kā interjers var atbalstīt tevi darbā? Kā tu strādā šodien un kā vēlētos strādāt nākotnē?

sieviete birojā pie galda

Iekārto birojā klusās zonas un zonas, kur socializēties

Uz aktivitāti balstītā birojā parasti ir dažādas zonas: klusā zona, vidējā zona un aktīvā zona. Klusajā zonā darbs tiek veikts klusi un netraucēti – tas ir ideāli individuālām sarunām, sanāksmēm, kurās nepieciešama konfidencialitāte, vai uzdevumiem, kuri prasa augstu koncentrēšanās pakāpi. Spēja mierā un klusumā strādāt pie uzdevumiem, kam nepieciešama koncentrēšanās, ir būtiska koncepcijas sastāvdaļa. Ja kluso zonu nav pietiekami daudz, uz aktivitāti balstītais birojs var kļūt par stresa pilnu, nevis radošu vidi, kādam tam būtu jābūt.

Vidējā zonā darbinieki sēž kopā ar saviem kolēģiem līdzīgi kā atvērta plānojuma birojā. Šajā zonā labu pašsajūtu un pieņemamu trokšņa līmeni palīdzēs uzturēt starpsienas un galda starpsienas Aktīvajā darba zonā ir pietiekami daudz vietas spraigām diskusijām vai, piemēram, radošam grupu darbam. Galvenais ir izvēlēties konkrētajam brīdim piemērotu darba vidi.

 


Aktīvas sapulču telpas ar dažādām funkcijām

Vairākas sapulču telpas birojā ir noderīgas, jo dažādas grupas var rīkot sapulces vienlaicīgi. Variējot interjera dizainu, tiek veidotas dažādas vides. Vienā telpā var atrasties augstumā regulējams konferenču galds, tādēļ tā būs ideāli piemērota ideju ģenerēšanai. Tas ir fakts, ka mēs, pieceļoties kājās, kļūstam radošāki un labāk sadarbojamies. Lai idejas nekur nepazustu, ir pieejami daudzi radoši instrumenti, piemēram, tāfeles, krāsaini zīmuļi, papīrs utt.

CItos gadījumos vislabāk piemērots ir tradicionālais konferenču galds, piemēram, oficiālajās sanāksmēs ar valdi vai svarīgu klientu. Tā kā šādas tikšanās mēdz būt garas, laba izvēle ir konferenču krēsli, kas pārvilkti ar audumu. Šāda galda un krēslu kombinācija lieliski noder arī lielāka projekta dalībniekiem.

Padoms! Izmanto praktisku biroja somu

Pārejot no vienas telpas uz citu, jāņem līdzi savas mantas. Izmantojot biroja somu, dienas laikā vari ērti pārnēsāt savu klēpjdatoru, piezīmju bloku, pildspalvas, mobilo tālruni un citas nepieciešamās lietas.

Izvēlies pielāgojamas mēbeles

Uz aktivitāti balstītais birojs veidots, izmanto pielāgojamus mēbeļu risinājumus, kurus var lietot dažādos veidos un dažādām vajadzībām. Tāpēc izvēlies, piemēram, mēbeles uz riteņiem. Augstumā regulējami galdi vai stāvgaldi un augstāki galdi ar kolonnas veida pamatni noder ātrām, spontānām sanāksmēm, bet mīkstas atpūtas telpas mēbeles kļūst par iecienītu sēdvietu. Nodrošini darbiniekiem dažādu sēdvietu variantus, piemēram, ergonomiskus biroja krēslus, līdzsvara bumbas un līdzsvara krēslus, kas palīdz trenēt muskulatūru. Iekārto interjeru ar skaņu absorbējošiem produktiem, piemēram, starpsienām un skaņas absorbētājiem.

Uz aktivitāti balstīta biroja pozitīvie efekti

  • Uzlabota veselība. Uz aktivitāti balstīts birojs var uzlabot veselību, jo darbinieki dienas laikā dabiski kustas un vairākkārt maina darba vietas. Tas ir lieliski no ergonomikas viedokļa.
  • Pielāgota darba vide. Darbinieki var pielāgot savu darba vidi pašreizējam uzdevumam, dodot ieguldījumu labā pašsajūtā, kā arī koncentrēšanās spējā un produktivitātē.
  • Uzlabota darba kopiena. Sociālā mijiedarbība palielinās, jo ir vairākas dabiskas vietas gan īsām, gan garām sanāksmēm. Pie augstāka galda var viegli pulcēties ātrai diskusijai, lai atrisinātu radušos jautājumus.
  • Rentabli. Mūsdienās hibrīddarbs ir plaši izplatīts, un, strādājot uz aktivitāti balstītā birojā, kurā katram darbiniekam nav noteikta sēdvieta, biroja telpu bieži vien var samazināt, un neviens rakstāmgalds nestāv neizmantots.   

Riski, ko rada uz aktivitāti balstīts birojs

  • Pasliktināta ergonomika. Ja nav savas pielāgotas darba vietas, ergonomiskā situācija var pasliktināties, īpaši tiem, kuri daudz sēž un strādā pie datora.
  • Palielināts uztraukums. Ne visiem patīk mainīt darba vidi vairākas reizes dienā. Dažiem cilvēkiem tas aktivizē stresu, nevis radošumu.
  • Biroja mēbeļu nolietojums. Noteikti iegādājies kvalitatīvas biroja mēbeles, kas spēj izturēt pielāgošanu vairākas reizes dienā. Ja krēsli un rakstāmgaldi tiek pacelti un nolaisti katru reizi, kad vietu ieņem jauns darbinieks, tas var palielināt nolietojumu, salīdzinot ar gadījumiem, kad viens cilvēks katru dienu lieto vienu un to pašu darba vietu.
  • Troksnis. Palielinoties kustībai birojā, palielinās arī trokšņa līmenis. Šo problēmu var efektīvi novērst ar pienācīgiem plānošanas un trokšņa samazināšanas pasākumiem.

Vai šī biroja koncepcija ir piemērota tev?

Šis ir radošs un pielāgojams darbavietas risinājums, ko ir vērts apsvērt. Iespējams, šī ir koncepcija, kas nāktu par labu tavam biznesam. Uz aktivitāti balstīts birojs lieliski derēs vienā jomā, bet būs ne pārāk noderīgs kādā citā. Pirms pieņemt lēmumu par pāreju, aprunājies un rūpīgi apdomā, kā tas tev izdosies. Konsultējies ar jomas ekspertiem.

BUJ

Aktīvam birojos nav fiksētu darba vietu. Tā vietā darbinieki izvēlas savu darba zonu, atkarībā no saviem uzdevumiem. Šādos birojos ir izveidotas dažādas zonas, piemēram, klusās zonas, socializēšanās zonas un sapulču vietas.
Uzsvars tiek likts uz pašreizējo uzdevumu, un tas nosaka, kur tiek veikts darbs. Tā var būt lielāka telpa kopā ar kolēģiem, kuri ir komandas sastāvā, vai atsevišķi norobežota zona.
Parastās zonas ir klusas telpas darbam, kurās nepieciešama intensīva koncentrēšanās, atvērta plānojuma telpas un aktīvās zonas, kas piemērotas diskusijām un sapulcēm.
Tā ir vieta birojā, kur var apsēsties vai piestāt uz īsu bīdi ātrai sarunai ar kolēģi vai lai sagatavotos sapulcei vai prezentācijai.
ABW nozīmē uz aktivitāti balstītu darbu (activity-based working) - tas ir starptautisks uz aktivitāti balstītas darbavietas apzīmējums.
Šāds darba veids var uzlabot uzņēmuma darbinieku sadarbību un palielināt gan radošumu, gan produktivitāti.
Tas var nozīmēt grūtības izveidot pareizā tipa zonas, kas atbilst uzņēmuma darbiniekiem un uzdevumiem. Slikti plānots uz aktivitāti balstīts birojs neveicina radošumu un nenodrošina mierīgu darba vidi.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.