Atkritumu šķirošana darbā - Kā to darīt pareizi

Atkritumu šķirošana darbā - Kā to darīt pareizi

Optimizēts atkritumu šķirošanas process darba telpās ir vitāli svarīgs elements ceļā uz atkritumu otrreizēju pārstrādi. Kad pēc iespējas vairāk atkritumu tiek nodoti otrreizējai pārstrādei, tā ir uzvara gan mums, gan apkārtējai videi. Ar vienkāršu, visiem pieejamu atkritumu šķirošanas sistēmu, šāda, videi draudzīga pieeja var ātri kļūt par organisku darba ikdienas sastāvdaļu. 
atkritumu šķirošanas konteiners

Identificē savas atkritumu šķirošanas vajadzības

Izlietotu materiālu otrreizējai pārstrādei ir pozitīvs efekts uz apkārtējo vidi, un tā palīdz ietaupīt zemes dabiskos resursus. Tukši iepakojumi, laikraksti, un elektroniskie atkritumi, kas tiek šķiroti pēc to tipa, ir pirmais solis ceļā uz sekmīgu otrreizēju pārstrādi. Nodrošinot škirošanai nepieciešamos apstākļus darba vietā, process kļūs vienkāršs un intuitīvs.

Vispirms iesakām novērtēt potenciālo atkritumu apjomu, ko jūsu darba vieta varētu saražot, un tālāk izdalīt šķirošanas kritērijus. Šeit vari sākt veidot plānu efektīvai šķirošanai pēc atkritumu  tipa. 

Pastāv liela iespēja, ka birojā būs nepieciešams izvietot vairākus konteinerus dažādu tipu atkritumiem. Konteinerus būtu ieteicams izvietot vairākās biroja lokācijās, vadoties pēc aktivitātes, kādai konkrētā telpa ir paredzēta. Saražoto atkritumu kvantitāte un tips var atšķirties no telpas uz telpu. 


Vai tev nepieciešami padomi zaļākam birojam?

Dažādi atkritumu veidi

Bīstamie atkritumi. Pie bīstamajiem atkritumiem pieskaitam eļļas produktus, impregnētu koku, šķīdinātajus, dažādus krāsas produktus un ķīmiskos nosēdumus..

Elektroniskie atkritumi. Ar e-atkritumiem parasti tiek apzīmēti elektronikas produkti, visbiežāk - visi produkti ar vadu, vai baterijām. Dažādas ierīces, fluorescējošās lampas un baterijas arī pieder šim tipam.

Laikraksti, brošūras, biroju dokumenti - papīra bāzes materiāli, kas var tikt pārstrādāti otrreiz.

Papīra, kartona un gofrētā kartona iepakojums.

Plastmasas iepakojumi
, kā piemēram plastamasas konteineri, trubas, pudeles un putas.

Stikla iepakojumi, piemēram pudeles un burkas. Tos parasti nodala bezkrāsu un krāsainā stikla kategorijās.

Metāla iepakojumi, pie kuriem pieder alumīnija follijs, alumīnija tvertnes, skārdenes, korķi un metāla vāki.

Pārtikas atkritumi
ir ēdiena pārpalikumi, kas var tikt apkopoti un pārstrādāti biogāze vai bio-organiskajā mēslojumā.

Lielgabarīta atkritumi ir jebkurš lielāka izmēra atkritumu produkts, kas nav pieskaitāms pie iepakojumiem.

Dedzināmie atkritumi ir tas, ko ikdienā dēvējam par “sadzīves atkritumiem”. Tie ietver visus nepārstrādājamo atkritumu tipus. 
atkritumu šķirošanas konteiners

Kā pareizi izvēlēties šķirošanas konteinerus?

Konteineru izvēlei ir jābūt pakārtotai tava uzņēmuma specifikai un atkritumu šķirošanas lokācijai. Paturi prāta arī darbinieku skaitu un iespējamo atkritumu daudzumu. 

Pusdienu telpā. Liela izmēra pusdienu telpām iesakām izmantot  konteinerus ar nošķirtiem nodalījumiem. Vairumā gadījumu tie sekmīgi  apvieno praktiskās un estētiskās kvalitātes. Izvietojiet konteinerus dažādu tipu atkritumiem netālu vienu no otra. Vertikāli šķirošanas plaukti ar atvilktnēm vai izvelkamām plastmasas tvertnēm ir lieliska alternatīva nelielām ēdamzālēm. Apsver arī komposta konteinerus, kuros pārtikas pārpalikumi tiek savākti tam paredzētos maisos, lai vēlāk tos varētu pārstrādāt biogāzē. 

Birojā: Vērtīgs papildinājums standarta konteineriem ir bateriju kastes, kurās darbinieki var atstāt izlietotas baterijas no datora pelēm un tastatūrām. Papīra atkritumiem pilnīgi pietiekams risinājums būs vienkārša plastmasas tvertne.  Ja papīra patēriņš ir liels, apsver ar ritenīšiem aprīkotu plastmasas tvertņu iegādi.
Atkritumu konteineri ar dažādu krāsu vākiem ir vēl viens optimāls risinājums, domājot par atkritumu šķirošanas punkta izveidi biroja virtuvē. Izejot no vāka krāsas, konteineri var būt paredzēti dažādām atkritumu grupām, piemēram PET pudelēm, alumīnija skardenēm, utt.

Noliktavai.No apakšas iztukšojami, iekrāvējiem piestprināmi izberamie konteineri ir lielisks palīgs atkritumu šķirošanai noliktavu telpās. Šie konteineri ir radīti, lai tos lietotu komplektā ar iekrāvēju, un tie spēj izturēt arī salīdzinoši rupju apiešanos. Iesakām investēt dažādu krāsu izberamajos konteineros, lai veicinātu efektīvāku atkritumu šķirošanu. Šķirošanas procesu krietni atvieglosi, izvēloties automātiski sasveramu un izberamu konteinera modeli. 

Pirmsskolas izglītības iestādes telpām: Atvieglojiet atkritumu šķirošanu priekš bērniem, izvēloties zemus konteinerus atšķirīgās krāsās.  Šī ir lieliska iespēja radināt pie atkritumu šķirošanas jau kopš mazotnes. 

Vieglāka šķirošana, izmantojot skaidru marķējumu

Kad atkritumu šķirošanas konteineri ir uzstādīti, ir svarīgi tos pareizi marķēt, lai lietotājiem nebūtu šaubu par konteineriem paredzēto atkritumu tipu. Konteineri dažādās krāsās lietotājam dod nepārprotamu signālu, ka konteineri ir paredzēti šķirošanai pēc materiāla tipa. Populārs risinājums ir pašlīmējošie attēli, kurus var viegli piestiprināt konteineriem un šķirošanas plauktiem. Marķējumus vari izveidot pats, izmantojot etiķēšanas iekārtu. 

Visbeidzot - novieto šķirošanus konteinerus visiem redzamā un viegli pieejamā vietā. Ērta pieeja konteineriem ir svarīgs faktors pieraduma izveidošanā.
atkritumu šķirošanas tvertnes

Tvertņu iztukšošana un tīrīšana

Regulāra šķirošanas konteineru apkope un tīrīšana ir neizbēgama, un tai vajadzētu būt tikpat vieglai, kā to piepildīšanai. Pārpildītas atkritumu tvertnes un uzblīduši atkritumu maisi kavē efektīvu šķirošanu, pat ja aiz tās ir vislabākie nodomi. Komposta un pārtikas produktu konteineri ar laiku var radīt arī nepatīkamu aromātu. Iedibini konteineru iztukšošanas un apkopes rutīnu, lai novērstu šādas situācijas.

Izvēlies ar ritenīšiem aprīkotus konteinerus, lai atveiglotu iztukšošanas procesu. Atkritumu šķirošanas skapju individuālie nodalījumi ir pieejami komplektācijā ar atkritumu maisu turētājiem, kas ir aprīkoti ar ritenīšiem. Lielais vairums atkritumu tvertņu ir pieejamas gan ar ritenīšiem, gan parocīgiem rokturiem. 
Mazāka izmēra šķirošanas skapji parasti nāk komplekta ar tvertnēm, kuras vari viegli iztukšot, izmantojot rokturus. 

Lai pārstrādes process būtu sekmīgs, visām sašķiroto atkritumu grupām ir jānonāk tām paredzētajā vietā. Ja neesi drošs par noteikumiem un procesu kopumā, rekomendējam sazināties ar pašvaldību, lai iegūtu vairāk informācijas par pareizu atkritumu apsaimniekošanu.

Atkritumu pārstrāde ir vienkāršs solis ceļā uz labāku vidi

Pārdomāta šķirošanas sistēma nodrošinās, ka atkritumi nonāk tur, kur tiem jānonāk. Jo vairāk mēs pārstrādājam, jo mazāk resursu patērējam, turklāt novēršam bīstamo vielu nonākšanu dabā. Ikviens no mums var veidot labāku vidi.

Ja vēlies uzzināt vairāk par mūsu produktiem, sazinies ar mums. Mēs ar prieku palīdzēsim!



Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.