6 padomi labākai darba videi noliktavā

6 padomi labākai darba videi noliktavā

Ergonomiska, parocīga un droša darba vide sniedz daudzas priekšrocības. Šāda vide uzlabo darbinieku apmierinātību, samazina traumu un preču bojājumu riskus. Tas savukārt palielina produktivitāti un līdz ar to arī uzņēmuma rentabilitāti. Šādas vides izveide ir darba devēja uzdevums. Savukārt mēs esam apkopojuši sešus ieteikumus un padomus, kas Tev noteikti noderēs! Uzzini vairāk šajā rakstā.

1. Parūpējies par ergonomiku

Pieaicini ergonomikas speciālistu un pārbaudi, vai ikvienam darbiniekam ir pieejams atbilstošs un ergonomisks darba aprīkojums.  Piemēroti rakstāmgaldi, ergonomiski krēsli, datoru monitori, tastatūras un peles ir vieni no svarīgākajiem darba aprīkojuma elementiem.

2. Fizisks nogurums un monotons darbs - riska faktori

Pārlieku liela fiziskā slodze ir viens no kritiskākajiem faktoriem, kas šobrīd sastopams industriālajā darba vidē. Tas veicina gan fizisko, gan garīgo nogurumu. Zūd koncentrēšanās spējas un pieaug stresa radītu fizisku traumu risks. Viens no veidiem, kā atrisināt šos izaicinājumus ir nodrošināt pēc iespējas lielāku darba vides aprīkojuma pielāgojamību un dažādību. Arī ilgstošs un monotons darbs ir nogurdinošs. Tādēļ ir ieteicams nodrošināt arī darba uzdevumu un pienākumu rotāciju.

    

Vīrietis strādā noliktavā
Darbagaldi

3. Droša un pareiza smagumu celšana

Muguras traumas ir ļoti izplatītas gan noliktavās, gan būvniecības nozarē un rūpnīcās. Ceļot smagus priekšmetus ir jācenšas izvairīties no smagu priekšmetu celšanas, ja tie jāceļ no grīdas (vai zem ceļgalu augstuma) un virs plecu augstuma. Smagus priekšmetus vienmēr centies pārvietot turot tos pēc iespējas tuvāk pie ķermeņa. Ja ir jāceļ smags priekšmets, lūdz palīdzību kolēģiem. Mūsu ieteikums darba devējiem ir apmācīt savus darbiniekus, kā pareizi celt smagumus, lai jau laikus parūpētos par drošu darba vidi noliktavā.


4.  Samazini trokšņa līmeni

Trokšņa piesārņojums ir riska faktors gan industriālajā, gan biroja darba vidē. Tas traucē koncentrēties, pilnvērtīgi uztvert informāciju un novērš uzmanību. Rezultātā tas var veicināt neuzmanības kļūdas un dažādas traumas. Lai samazinātu trokšņa līmeni telpās ir ieteicams lietot speciāli šim nolūkam paredzētus akustiskos paneļus un starpsienas. Taču lieti noderēs arī mīksta polsterējuma mēbeles, paklāji un aizkari, kas palīdzēs absorbēt skaņu.

5. Piemērots apgaismojums

Apgaismojums ir būtisks, lai darbinieki varētu strādāt efektīvi. Izvēlieties gaismas avotus, kas nemirgo un neapžilbina cilvēkus. Mudiniet savus darbiniekus pusdienu pārtraukumos doties ārā dienasgaismā, īpaši gada tumšajos mēnešos. Tas pazemina melatonīna līmeni organismā un liek cilvēkiem justies modrākiem.

6. Veic darba vides novērtējumu

Seko līdzi pašreiz spēkā esošajiem likumiem un noteikumiem, kas attiecas darba vides jautājumiem. Ir ļoti ieteicams regulāri veikt riska novērtējumu un sastādīt risku novēršanas darba plānus, lai visi darbinieki darba vietā justos labi un varētu efektīvāk veikt savu darbu.

Noliktavas telpas
Sieviete strādā noliktavā

Aptauja par darba vidi noliktavā

Ar kādiem izaicinājumiem saskaras noliktavu vadītāji un darbinieki Skandināvijā? Kādas ir prognozes par noliktavas darba vides attīstību nākotnē? Kādi ir pieejamie risinājumi labākai darba videi noliktavā?


Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Lūdzu uzgaidi...