Akustikas eksperta padomi labākai skaņas videi skolās

Akustikas eksperta padomi labākai skaņas videi skolās

Augsts trokšņu līmenis skolās ietekmē gan skolēnu, gan skolotāju veselību un labsajūtu. Tādēļ akustiskās vides uzlabošanai ir ļoti liela nozīme. Bet kā samazināt trokšņu līmeni? Apkopojām zviedru akustikas konsultāciju uzņēmuma “Akustikverkstan” eksperta Joahima Šūberta (Joachim Schubert) padomus, kā uzlabot skaņas izolāciju klasēs un ēdināšanas telpās.
Meitene ar brillēm mācās pie rakstāmgalda
Bērni mācās pie rakstāmgalda

Trokšņu līmeņa samazināšana skolās nāk par labu ikvienam

Trokšņaina vide skolās negatīvi ietekmē skolēnu veselību, izraisot galvassāpes un stresu. Tā ietekmē arī bērnu spēju mācīties un saprast teikto. Troksnī ir gan grūtāk dzirdēt, ko otrs saka, gan arī jāizmanto daļa smadzeņu enerģijas, lai filtrētu traucējošās skaņas. Turklāt trokšņainos apstākļos ir nogurdinoši koncentrēties mācībām un klausīties, ko skolotājs stāsta. Mācībām ir nepieciešama mierīga vide un laba akustika.

Traucējošs troksnis rada stresu arī skolotājiem. Pētījumi liecina, ka, paaugstinoties trokšņu līmenim, paātrinās arī cilvēka sirdsdarbība, paaugstinās asinsspiediens un adrenalīna līmenis. Turklāt laika gaitā tas var izraisīt gan troksni ausīs, gan dzirdes zudumu. Tādēļ ir svarīgi uzlabot vides akustiku skolās.

Akustiskie paneļi

Praktiski padomi klusākām klases telpām

Lai samazinātu trokšņu līmeni, kad vienlaikus runā daudz cilvēku, un sniegtu iespēju skolēniem saprast skolotāja teikto, klasēs ir nepieciešami skaņu absorbējoši materiāli. Ja skolēni varēs brīvi sadzirdēt skolotāja teikto, viņiem būs vieglāk mācīties un viņi arī jutīsies mierīgāk. Laba akustika ir svarīga arī skolotāju veselībai, jo, palielinoties trokšņu līmenim, paātrinās arī cilvēka sirdsdarbība.

 

  1. Ieteicams izvēlēties krēslus ar riteņiem, jo tie rada mazāk trokšņa nekā krēsli ar četrām kājām. Ja tas nav iespējams, krēsla kājām uzliec filca uzgaļus, lai samazinātu skrāpēšanas skaņas. 
  2. Ir pieejami skolas galdi ar skaņu absorbējošām virsmām. 
  3. Skaņu absorbējošie paneļi, kas atrodas tādā pašā augstumā kā tāfele, palīdz slāpēt skaņu, kas atstarojas no cietās sienas. Tādējādi tie atvieglo skolotājam iespēju runāt un būt sadzirdētam. Paneļi jānovieto skolotāja ausu augstumā, un tiem jābūt vismaz 40 mm bieziem. 
  4. Skaņu absorbējošu paneļu uzstādīšana uz vienas no divām pretējām sienām ir efektīvs veids, kā novērst skaņas atstarošanos telpā. Tas palīdz radīt patīkamu akustisko vidi. 
  5. Atvērtas glabāšanas sistēmas palīdz efektīvi novadīt skaņu (durvis skaņu atstaro). Šāda veida mēbeles sadala skaņas atstarošanos no sienām un novirza to uz augšu absorbējošajos griestu paneļos.
  6. Mīkstie dīvāni ļoti labi absorbē skaņu to izmēru dēļ, īpaši zemas frekvences skaņu, kas traucē cilvēkiem saprast, kas tiek teikts. Šis risinājums ir īpaši noderīgs skolēniem ar dzirdes traucējumiem un bērniem, kas mācās otro valodu. Arī polsterēti pufi absorbē skaņu.

Praktiski padomi klusākai ēdamistabai

Pētījumi liecina, ka dzirdes un garšas sajūtas ir saistītas. Tas nozīmē, ka trokšņainā vidē ir grūtāk izgaršot ēdienu. Pusdienu pārtraukumā gan skolēniem, gan skolas darbiniekiem ir nepieciešams atpūsties un uzņemt jaunu enerģiju. Tādēļ svarīgi, lai skolas kafejnīcā vai ēdnīcā būtu klusa un patīkama skaņas vide.

  1. Lai samazinātu skaņas izplatīšanos, telpu var sadalīt ar starpsienām jeb aizslietņiem.  Atceries - lai aizslietņi sniegtu rezultātu, tiem jābūt gan augstiem, gan skaņu absorbējošiem. Tas tādēļ, ka skaņa ies pāri zemiem aizslietņiem un atstarosies no cietas virsmas.
  2. Ieteicams kafejnīcā izvietot mīkstos dīvānus, jo tie efektīvi absorbē skaņu.

  3. Pie sienas piestiprināmu akustisko paneļu novietošana skaņas avota tuvumā palielina to efektivitāti. Piemēram, galdu tuvumā, kur dzirdamas saurnas vai šķīvju un galda piederumu šķindoņa. 

  4. Pie sienas piestiprināts akustiskais panelis sadala skaņu, kas atstarojas no cietajām sienām, un samazina tās izplatīšanos no virtuves. Panelim jābūt vismaz 40 mm biezam un novietotam ausu augstumā.

  5. Aizkari un smagi tekstilizstrādājumi lieliski papildina akustiskos paneļus. Tiem jābūt sakrokotiem tā, lai divi metri auduma pārklātu vienu metru sienas virsmas. Tos nepieciešams piekārt nelielā attālumā no sienas vai loga.
      
  6. Puscilindriski akustiskie paneļi starp logiem ir gan efektīvi, gan dekoratīvi.
Byggvarubedömmningen

Svanen

möbelfakta