E-komercijas apjomi turpina pieaugt. Vai Tava uzņēmuma noliktava ir tam gatava?

E-komercijas apjomi turpina pieaugt. Vai Tava uzņēmuma noliktava ir tam gatava?

Pieaugot internetā veikto iepirkumu apjomam, mazumtirdzniecības veikali sāk izjust klientu plūsmas samazināšanos un gala patērētāju ieradumi sāk ieņemt aizvien lielāku lomu piegāžu procesu organizācijā. Protams, tas ietekmē arī uzņēmumu noliktavu darba organizāciju.

Esam apkopojuši padomus un ieteikumus, kas palīdzēs pielāgoties jaunajām iepirkšanās tendencēm internetā un ar to saistītajām izmaiņām pasūtījumu loģistikā.
Noliktavu aprīkojums

Ir pienācis pārmaiņu laiks

Ierasti, iepriekš plānots preču skaits tika sagatavots izsūtīšanai ik nedēļu, jau iepriekš plānotā dienā un laikā. Šobrīd šīs pašas preces var būt nepieciešams nosūtīt pircējam tieši no noliktavas. Tas nozīmē, ka preces ir jāiepako katra atsevišķi un katru dienu jānosūta liels daudzums iepakojumu uz dažādām adresēm. Tas ir laikietilpīgs process, kam nepieciešama atbilstoša plānošana, lai pieejamos resursus izmantotu pēc iespējas efektīvāk.

Neraugoties uz to, ka e-komercijas pasūtījumu piegādes plūsmas veiksmīgai nodrošināšanai ir nepieciešama attiecīga loģistikas darba organizācija, daudzi uzņēmumi turpina izmantot ierasto noliktavas darba plānojumu. Tādēļ nereti rodas situācijas, kad noliktavā sāk trūkt vietas pasūtījumu uzglabāšanai un kavējās pasūtījumu piegādes klientiem.

Taču, izmantojot pielāgotu darba organizāciju un atbilstošu aprīkojumu, arī klasiskā noliktava var kļūt par modernu un e-komercijas prasībām atbilstošu loģistikas centru.

Noliktavu aprīkojums

Vai Tavas noliktavas darbs ir pienācīgi organizēts?

Tā kā dažādiem preču veidiem ir nepieciešamas dažādas uzglabāšanas zonas un aprīkojums, noliktavu ieteicams sadalīt komplektēšanas un palešu apstrādes zonās. Tas nozīmē, ka darbinieki, kas veic dažādus uzdevumus, var strādāt efektīvi, netraucējot viens otram. Turklāt visus produktus un komponentes var sakārtot atbilstošākā secībā, lai atvieglotu to komplektēšanu un iepakošanu.

Tieši atsevišķu preču atlase un iepakošana ir darbs, kura apjoms pieaug kopā ar e-komercijas intensitātes palielināšanos. Ja kāds produkts vai prece ir īpaši pieprasīta, ieteicams tai atvēlēt atsevišķu noliktavas telpu vai izmantot ārpakalpojuma noliktavas telpu, lai nepārslogotu savas noliktavas darbu. Arī papildu loģistikas risinājumi, kas pieejami ārpakalpojumā ir īpaši noderīgi šādu preču piegādēm.

Noliktavas plaukti
Noliktavas aprīkojums

Noliktavu aprīkojums, kas atbilst darba uzdevumiem

Palielinoties darba apjomam, palielinās arī nepieciešamība pēc piemērota noliktavu aprīkojuma. Palešu ratiņi, preču rati  un režģu konteineri uz riteņiem ir lielisks veids, lai atvieglotu preču transportēšanu noliktavā. Mēs iesakām izvēlēties komplektēšanas ratiņus, kas ļauj darbiniekiem piekļūt augstajos plauktos esošajām precēm un efektīvi veikt pasūtījumu komplektēšanu. Labi aprīkots, ergonomisks iepakošanas galds paaugstina iepakošanas procesa efektivitāti, jo visi nepieciešamie iepakošanas materiāli ir viegli sasniedzamā attālumā. Ir svarīgi nodrošināt pietiekami daudz ratu un galdu, lai noliktavas darbiniekiem nebūtu jāgaida, lai paveiktu savu darbu, tādējādi nevajadzīgi tērējot laiku.

Ir svarīgi nodrošināt, lai noliktavā ir pieejami dažādi uzglabāšanas risinājumi. Atbilstoši marķēti noliktavu plaukti, (nevajag komatu)darbam piemērota augstumā, sīkpreču plaukti un plastmasas kastes sīku detaļu uzglabāšanai padara noliktavas darbu ērtāku un efektīvāku.  Ja noliktavā tiek uzglabātas arī ķīmiski aktīvas vielas, iegādei pieejami skapji ķīmisko vielu uzglabāšanai. Tas viss palīdzēs izveidot efektīvu un drošu darba vidi. Vēl viens svarīgs apsvērums ir iepakojumu un atkritumu konteineri. Izmantotie iepakojumu materiāli un dažādi atkritumi rada papildu nekārtību noliktavā un aizņem vietu telpā. Tādēļ ir svarīgi organizēts atkritumu apsaimniekošanas process.

Metāla plaukti

Neatkarīgi no noliktavas izmēriem, izturīgi metāla plaukti ir viens no ērtākajiem un funkcionālākajiem noliktavas plauktu veidiem. Pieejami metāla plaukti pārtikas uzglabāšanai un pret koroziju noturīgi metāla plaukti, kas paredzēti novietošanai vietās ar paaugstinātu mitruma līmeni. Šādi noliktavu plaukti ir stabili, droši, funkcionali un papildināmi ar papildsekcijām, kas lieti noderēs noliktavai paplašinoties. Ir pieejami dažādu izmēru un svara izturības metāla plaukti, tādēļ ir viegli piemeklēt atbilstošākos risinājumu gan nelielām, gan plašām noliktavu telpām.

Vai ir optimāli organizēts noliktavas darba laiks?

Kad lielākā daļa cilvēku iepērkas tiešsaistē? Atbilde ir -  vakaros un brīvdienās. Tas nozīmē, ka e-komercijas noliktavas darbiniekiem no rītiem ir vairāk darba un, ka pirmdiena ir nedēļas noslogotākā diena. Izpārdošanu laikā, Singles'Day, Black FridayWeek un Ziemassvētkos darba apjoms ievērojami atšķiras no otrdienas nedēļā pirms algas dienas februārī vai martā. Tātad jautājums ir šāds: kāda ir Tava noliktavas darba organizēšanas stratēģija, lai pielāgotos šīm ārkārtējām darba slodzes atšķirībām?

Neatkarīgi no tā, vai paļaujies uz saviem resursiem vai piesaisti pagaidu darbiniekus, tev ir nepieciešams detalizēts personāla līmeņa pārvaldības plāns pīķa un slodzes krituma laikiem. Alternatīvas nav, jo efektīva un ātra klientu apkalpošana ir vissvarīgākais e-komercijas apsvērums.

Palešu plaukti

Noliktavas darbam jābūt izcilam!  

Visam procesam no pasūtījuma brīža līdz piegādei ir jābūt efektīvam, lai nodrošinātu klientu apmierinātību ar servisu kopumā. Tā ir kā pieredze restorānā. Neatkarīgi no tā, cik izcils ir viesmīlis, ja pasūtītais ēdiens ir jāgaida veselu mūžību, tu šajā restorānā, visticamākais, neatgriezīsies. Tas pats attiecas uz e-komerciju. Pat, ja vietne ir izcila un iepirkšanās process norit gludi, piegādei ir jāatbilst klientu ekspektācijām, lai viņi atkal vēlētos iepirkties šajā interneta veikalā atkārtoti. Nedrīkst aizmirst, ka arī konkurenti nesnauž un pastāvīgi optimizē savu noliktavu darbu.

Saņem AJ jaunumus savā e-pastā

Mēs Tev nosūtīsim informāciju par īpašajiem akcijas cenu piedāvājumiem, jaunākajām precēm un praktiskiem ieteikumiem telpu iekārtošanai!
Pieraksties mūsu jaunumu vēstulei šeit!
Lūdzu uzgaidi...
*Nospiežot pogu Nosūtīt, apstiprinu, ka piekrītu privātuma politikai.